Kamudan kaçış

Gaziantep’te son 1 yılda 150 doktor kamudan istifa etti.

Gaziantep’te kamuda hekim istifaları sürüyor, vatandaşlar randevu alamıyor, hekimler beş dakikada muayeneye zorlanıyor. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ayşegül Ateş Tarla, son 1 yıl içinde Gaziantep’te 150’ye yakın hekimin kamu hastanelerinden istifa ederek, özel hastanelerde çalışmaya başladığını söyledi. Tarla, piyasalaştırılan sağlık sisteminin geldiği bu durumun şaşırtıcı olmadığını kaydetti.

Pandemiyle birlikte iş yükleri daha da artan, çalışma koşulları kötüleşen, üstelik emeklerinin karşılığını alamayan hekimler, kamu hastanelerinden istifa ediyor. Bu nedenle bazı ameliyatlar aksıyor, hastalar randevu bulamıyor. Hastane idarecilerinin hekimlere uyguladığı ‘5 dakikada muayene’ baskısı, bu tabloyu daha da kötüleştiriyor. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ayşegül Ateş Tarla, bir an önce kamucu sağlık politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.

GAZİANTEP’TE 150 HEKİM İSTİFA ETTİ

Pandemiyle birlikte kat kat artan iş yükü, giderek ağırlaşan çalışma koşulları, her gün ölüm riski altında çalışmak, meslektaşlarının ölümüne tanık olmak, sağlıkta şiddet, performans sistemi, emeğinin karşılığını alamamak. Sorunlar saymakla bitmiyor, sağlık çalışanları tükeniyor. Hekimlerin çığlığını duymayan hükümet ise pandemi sürecinde istifa, emeklilik ve izinleri yasaklayarak ‘günü kurtarma’ yolunu seçti. Ancak bu yasakların kalkmasıyla birlikte kamu hastanelerinde çalışan binlerce hekim istifa etti. Gaziantep’te de son 1 yılda 150’ye yakın doktor kamu hastanelerindeki görevlerinden istifa ederek özel hastanelerde çalışmaya başladı.

DOKTORLAR YURTDIŞINA KAÇIYOR

Türkiye’de 1 Ocak 2020 itibarıyla kamuda çalışan toplam hekim sayısı 135 bin civarındaydı. Pandemiyle geçen 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti. Bu hekimlerin bir bölümü emekli olurken, 5-6 bin hekimin kamudan özel sektöre geçtiği tahmin ediliyor. Ülkeyi terk eden hekim sayısı da dikkat çekici. Yurtdışında göçmen hekim olarak çalışabilmek için TTB’den iyi hal belgesi talep eden hekimlerin sayısı 2017’de 482, 2018’de 802, 2019’da ise bin 47’ydi. Salgının başladığı 2020’de bu sayı 931 olarak kayıtlara geçerken, bu yılın dokuz ayında 967 hekim yurt dışına gitti. Bu verilere göre her ay 100’ün üzerinde hekim, çareyi ülkeyi terk etmekte buluyor.

RANDEVU BULUNAMIYOR

Gaziantep’te kamu hastanelerinde yaşanan bu kan kaybı, vatandaşların sağlık hizmetine erişimini de olumsuz etkiliyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) son dönemde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Vatandaşlar kamu hastanelerinden randevu bulamıyor; bazı branşlarda sistem aylar sonrasına randevu veriyor. Uzman Dr. Ayşegül Ateş Tarla’nın verdiği bilgiye göre: Cildiye, göz, diş ve radyoloji, randevunun en zor bulunduğu branşlar arasında. Öte yandan dahiliye (iç hastalıkları) ve kulak, burun, boğaz gibi alanlarda da sorun var. Randevu krizi, 5 gün önce sosyal medyada da gündem olmuştu. Çok sayıda sosyal medya kullanıcısı, #Randevualamıyoruz ve #MHRS etiketleriyle yaptıkları paylaşımlarda, bu duruma tepki göstermişti.

3- 5 DAKİKADA MUAYENE

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “MHRS’de randevu aralığı 10 dakika; ancak hekimlere, randevularını 5 dakikada bir olacak şekilde ayarlamaları için yoğun baskı yapılıyor. Bu baskıyı yapanlar hastane idarecileri. Hekimlerin bu yolla günde 90’dan fazla hasta bakması isteniyor. Hekimler ise “5 dakikada sağlık olmaz!” diyerek hem kendileri hem de hastaları için uygulamaya karşı çıkıyor. 5 dakikada sağlıklı bir muayene nasıl yapılabilir? Hastanın kaydını mı alacaksınız, tahlil ve tetkik mi isteyeceksiniz, hastayı muayene edip doğru tanıyı mı koyacaksınız?” Dünya Sağlık Örgütü’ne göre muayene süresinin ortalama 20 dakika olması gerekiyor. 5 dakikada muayene dayatmasının tıbbi uygulama hatalarına, sağlıkta şiddetin artmasına, hekimlerin daha fazla tükenmesine neden oluyor” dedi.

BAZI AMELİYATLAR AKSIYOR

Tarla’nın verdiği bilgilere göre, personel eksikliği ve pandemi nedeniyle ameliyatlarda da zaman zaman aksamalar yaşanabiliyor. Acil ameliyatlarda sıkıntı olmadığını söyleyen Tarla, “Ancak acil olmayan fıtık, katarakt ameliyatları gibi cerrahi müdahaleler, sıkışıklık nedeniyle aylar sonraya ertelenebiliyor” diye konuştu.

EKONOMİK VE ÖZLÜK HAKLARINA İLİŞKİN BİR İYİLEŞTİRME

En temel sorunun hekimlerin ekonomik ve özlük hakların gasp edilmesi olduğunu dile getiren Tarla, pandemide en fazla kayıp veren meslek grubunun sağlık çalışanları olmasına rağmen çalışma şartları, ekonomik ve özlük haklarına ilişkin bir iyileştirme yapılmadığını söyledi. Pandemide hekimlerin ağırlaşan iş koşullarıyla birlikte tükendiğini ve artık birçoğunun mesleğini yapmak istemediğine dikkati çeken Tarla, “Sağlık Bakanlığı sağlıkta dönüşüm yaparken hekimlerin ve sağlık çalışanlarının üzerine basarak yaptı, onlara çalışma, ekonomik ve özlük haklarını vermedi. Bir de sağlıkta dönüşüm bize şiddeti getirdi” diye konuştu.

19 Eki 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.