Okulun çatısına güneş enerjisi santrali kuruldu

AB Destekleriyle Yapılan Çatı Güneş Enerji Santrali Törenle Devreye Alındı

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi kapsamında yapılan "Çatı Güneş Enerji Santralleri"ni devreye alma töreni düzenlendi.

Geçici koruma altındaki Suriyelilere ev sahipliği yapan iller için “Temiz Enerji ve Enerji Verimliliği Önlemleri Projesi” kapsamında, Gaziantep Mennan Usta Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Çatı Güneş Enerji Santralleri Devreye Alma Töreni düzenlendi.

Törene Vali Davut Gül, AB Türkiye Delegasyonu Mali İşbirliği Başkanı Elçi-Müsteşar Andre LYS, Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut Gür, KFW Kalkınma Bankası Müdürü Klaus Muller, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe ve ilgili protokol üyeleri katıldı.

Törende konuşan Vali Davut Gül, Bu projenin yenilenebilir enerji açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti: “Gaziantep içeriden ve dışarıdan çok fazla göç aldı. Bunun oluşturduğu yükü başta AB’de ki dostlarımız olmak üzere herkes bir ucundan tutarak bu sorunu şehrin gündeminden kaldıracağız. Özellikle okulların mesai saatleri dışında kullanıma başlamasıyla birlikte enerji giderleri artıyor. Bu açığın da yenilenebilir enerjiden karşılanması, ekonomi ve çevre açısından çok kıymetli. Katılımlarından dolayı tüm protokole teşekkür ediyor, yapılan bu enerji santralinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

AB için eğitimin bir öncelik olduğunun altını çizen Andre LYS ise; “Eğitim herkesin her seviyede kapasitesine ve durumuna göre sağlanmalıdır. Türkiye’de 400’den fazla okulda inşaat ve emlak çalışmaları yaptık. Çevrenin korunması geleceğimize yapılacak en önemli yatırımlardan biridir. Bugün eğitim çevreyle birleşiyor. Çevreye katkısından dolayı bu okulun yeşil enerji projesinde yer aldığını belirterek bu projede katkılarından dolayı herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan konuşmasında, bugüne kadar dünyada enerji tüketiminde çoğunluğun fosil yakıtlar olduğunu, bu nedenle çevresel sorunların meydana geldiğini belirterek, Güneş Enerjisi Sistemlerinin (GES) ve yeşil enerji projelerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Erdoğan, desteklerinden dolayı tüm katılımcılara teşekkür ederek iyi çalışmalar diledi.

Törende konuşan Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan da şunları söyledi; “Vatanımızı sevelim, vatan dediğimiz çevredir. Çevremizi koruyalım bu nedenle yenilenebilir enerji önemlidir. Türkiye gelecekte dışa bağımlı enerji ihtiyaçlarını tamamen bitirecek ve ihtiyacımız olan enerjiyi kendimiz üreteceğiz. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Bu projenin çok farklı bir zihinsel dönüşüm olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise insan oğlunun çevreye saygılı olması gerektiğini vurgulayarak bugün içerisinde bulunduğumuz durumun, salgın hastalıkların, küresel ısınmanın dünyayı iyi kullanamamamızdan kaynaklandığına dikkati çekti. “bugün gereken tedbirleri almazsak yarın dünya yok” diyen Başkan Şahin, çevreye duyarlı sistemlerin acilen hayata geçirilmesinin gerekliliğini vurguladı. Parlamentoda Gaziantep’i temsil ettiği dönemden örnek veren Fatma Şahin, 2002 yılında Sanayi Komisyonunda yürüttüğü çalışmalarda Ülkenin güneş zengini olmasına rağmen güneş enerjisinden yeterince yararlanamadığına tanık olduğunu söyledi. Başkan Şahin, şu an güneş enerjisi konusunda kaydedilen ilerlemenin o dönem yaptıkları mücadele ile ortaya çıktığını kaydederek açılışı yapılan santrallerin bu açıdan önemini ifade etti.

MEB İnşaat ve Emlak Genel Müdürü Umut Gür ise şunları söyledi; “ Bu proje ile birlikte okullarda ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sürdürülebilir hale getiriyoruz.” Yeşil enerji üretim çeşitliliğinden bahseden Gür, okullarımızın çatılarının güneş enerjisi bakımından çok verimli olduğunu söyledi. Okulların daha iyi kullanılması ve verimliğinin arttırması ile enerji üretim oranlarını F’den C seviyesine yükseltmeyi amaçladıklarını kaydeden Gür, “Enerji projemiz kapsamında kurulan arazi ve çatı güneş enerji santralleri ile toplamda 20Mw elektrik üretim kapasitesine ulaşacağız” dedi. Genel Müdür Gür, 41 okulun enerji verimliliği dönüşümünün sağlanacağını söyleyerek bu projede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından projeler ile ilgili sine vizyon gösterisi yapılarak şalter kaldırma işlemi gerçekleştirildi. Daha sonra öğrencilerle hatıra fotoğrafı çekilerek eğitim atölyeleri gezildi. Bülten

22 Eyl 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.