YURTLAR YETERSİZ

60 bin öğrencinin bulunduğu Gaziantep’te sadece 10 bin 840 kapasiteli yurt var

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesiyle öğrenciler barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Gaziantep 4 üniversitesiyle yaklaşık 60 bin öğrenciye ev sahipliği yaparken, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) 10 bin 840 kapasitesinin olduğu öğrenildi. Bunun yanı sıra özel yurtlarda öğrencilere hizmet verirken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de, konaklama sıkıntısı yaşayan üniversite öğrencileri için toplamda 500 yatak kapasiteli 3 tesisi valiliğe devretme kararı aldı.

PUSULA dün manşetten Gaziantep’te yaşanan yurt sorunu ve öğrenciler için kira fiyatlarının yüksekliğini gündeme getirdi. Haber üzerine Büyükşehir Belediyesi harekete geçti ve 500 yatak kapasiteli 3 tesisi öğrencilerin hizmetinde kullanılmak üzere valiliğe devretti. Yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla beraber üniversite öğrencileri barınma sorunu yaşamaya başladı. Muhalefet, iktidarı yeterli yurt yapmamak ve öğrencileri tarikat yurtlarına mecbur bırakmakla suçladı.

#BARINAMIYORUZ EYLEMLERİNİ TETİKLEDİ

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla beraber öğrenciler, azami düzeyde barınma sorunuyla karşı karşıya kaldı. Ülke genelinde milyonlarca öğrenci hem devlet yurtlarının yetersiz kapasitesi, hem pandemiyle tırmanışa geçen özel yurt ve konut kiraları sebebiyle zorlu bir sürece girdi. Hatta bu durum, İstanbul, Ankara, İzmir , Gaziantep ve Kocaeli gibi çeşitli şehirlerde öğrencilerin park ve bahçelerde yattığı #Barınamıyoruz eylemlerini tetikledi. 2021 itibarıyla, resmi rakamlara göre Türkiye’de toplam 769 devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtların yatak kapasitesi de 719 bin 567. Yüksek Öğrenim Kurumu’nun (YÖK) istatistikleri, ülkede 2019-2020 öğretim yılında üniversitelerde 7 milyon 940 bin 133 öğrencinin eğitim aldığını ortaya koyuyor.

YETKİLLERE GÖRE SIKINTI YOK!

Gaziantep 4 üniversitesiyle yaklaşık 60 bin öğrenciye ev sahipliği yaparken, Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) 10 bin 840 kapasitesinin olduğu öğrenildi. Gaziantep’te KYK yurtları yetersiz kalırken, belediyelerde soruna çözüm olması adına projeler geliştiriyor. Özel yurtların fahiş fiyata çıktığı kentte apartlar ve öğrencilerin kullanabileceği dairelerde de fiyatlar aldı başını gitti. Geçen yıla oranla kira fiyatlarının 2-3 katı arttığı Gaziantep’te öğrenciler yurt, pansiyon, aparat ve kiralık daire bulmakta zorlanıyor. Yetkililere Gaziantep’te barınma sorunu yok ama öğrenciler aynı görüşte değil.

3 TESİS VALİLİĞE DEVREDİLDİ

Yaşanan sıkıntıdan sonra “Genç Dostu Şehir” anlayışıyla çalışmalar yürüten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, üniversitelerin açılmasıyla beraber ortaya çıkan öğrencilerin konaklama sıkıntıları için harekete geçti. Üniversitelilerin yaşadığı sorunları çözmek için Büyükşehir Belediyesi, 3 tesisini hizmete sunmaya hazırlanıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kurum bünyesinde hizmet veren toplamda 500 yatak kapasiteli gençlik kamplarını, gençlik merkezini ve butik oteli, Gaziantep Valiliği’ne devrederek, öğrencilerin hizmetine sunma kararı aldı. Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülecek çalışmada 0543 680 70 00 nolu telefon numarasından iletişime geçilebilecek.

PAZARTESİ YENİ ÇALIŞMA YAPILACAK

Gaziantep’e yedekte bulunan kız öğrencilerin yurt problemi Pazartesi Günü itibariyle ilgili kurumlar tarafından çözüleceğinden, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi konaklama ile ilgili sadece yedekte bekleyen erkek öğrencilerle ilgili çalışma yapacak. Öte yandan akademik takvim dışında kalan kaydı silinen yurda yerleşmiş öğrenciler ile ilgili herhangi bir işlem yapılmayacak.

BU ŞEHİR BU SORUNU ÇÖZECEK GÜÇTE VE KAPASİTEDEDİR

Konu hakkında açıklamada bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, üniversite okumak için şehre gelen gençlere hoş geldin diyerek, “Sevgili gençler, siz bizim gözümüzün nuru, başımızın tacı, aydınlık geleceğimizsiniz. ‘Eğitim Şehri Gaziantep’, ‘Bilim Şehri Gaziantep’, ‘Genç Dostu Gaziantep’ hedefi ile yolumuza devam ediyoruz. Bugün itibari ile üniversiteye başlayan çocuklarımızın, gençlerimizin bir takım yurt sorunları olduğunu duyduk. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmada elimizde ki en güzel gençlik kamplarını, gençlik merkezini ve butik otelimizi Gaziantep Valiliği’ne devrediyoruz. Bu üç tesis ile 500 yatak kapasitemizi valiliğimiz üzerinden gençlerimizin rahat, huzurlu şekilde eğitim hayatlarını devam ettirmek için barınma ve yurt ihtiyaçlarını gidereceğiz. 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ni kazandığımda bana yurt çıkmamıştı. Bunun ne anlama geldiğini en iyi ben bilirim. Sizler bizim evlatlarımızsınız. Benim iki evladım var ama sizlerle beraber 1 milyon evladım daha var bu şehirde. Her biriniz bizim için çok kıymetlisiniz. Bu hedeflerimize ulaşırken yurt konusunda hiçbir sorunu kafanıza takmayın. Bu şehir bu sorunu çözecek güçte ve kapasitededir. Bu çalışma ile birlikte yurt sorununu çözmüş oluruz. Ayrıca bu dönem gençler için özel bir daire başkanlığı kurduk. İşin başında ki hocamızın telefon numarasını veriyorum. Ne sıkıntınız varsa bize ulaşın, bütün gücümüzle sizlerin her zaman yanınızdayız. Sizinle birlikte bu şehri geleceğe en güzel şekilde taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

23 Eyl 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.