“Bir lezzettir Oğuzeli”

Mutfak Mirası Gastronomi Çalışma Turu Oğuzeli’nde

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi öncülüğünde, Avrupa'nın birçok ülkesinde yöresel lezzetler ile mutfak kültürünü korumak ve geliştirmek için kurulan Dünya Mutfakları Mirası Ağı kapsamında, 7 ülkeden 32 koordinatör Oğuzeli’ne çıkarma yaptı.

Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ve 13 farklı ülkede, 44 bölgede 1502 üyesi bulunan Culinary Heritage Europe sisteminin Türkiye’de lisans hakkı bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Alanya Belediyesi’nin öncülüğünde Oğuzeli’ne gelen ekip ilk olarak Oğuzeli Belediyesi’ni ziyaret etti.

“OĞUZELİ BU COĞRAFYANIN EN VERİMLİ TOPRAĞI”

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, ‘Mutfak Mirası Gastronomi Çalışma Turu’ ekibine Oğuzeli ve bölgeye has yöresel ürünlerle ilgili bilgi verdi.

Yöresel ve organik ürünlere çok önem verdiklerinin altını çizen Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Bizler bereketli toprakların şanslı insanlarıyız. Bizlere bahşedilen bu değerleri ve güzellikleri en iyi, en verimli şekilde kullanmak zorundayız” dedi.

Başkan Kılıç, “Bereketli Hilal topraklarına hepiniz hoş geldiniz. Oğuzeli bu coğrafyanın en verimli topraklarından bir tanesi. Bizlerde bu topraklarda yaşadığımız için çok şanslıyız. Birbirinden özel ürünleri bu topraklarda ekip biçip işliyoruz. İlçemize has lezzetlerimiz var. Yaptığımız çalışma ve projelerle bu değerlerimizi uluslararası platformlarda pazarlıyoruz. Oğuzeli narı tescillendi. Kurutmalıkla ilgili coğrafi işaret çalışmalarımız Türk Patent ve Marka Kurumunda son aşamada, Oğuzeli nar ekşisi de son aşamada. Bu coğrafi işaretlerimiz de alındığı zaman ürünlerimiz, daha çok tanınmış ve tüketicilerimizin güvenle ulaşabilecekleri ürünler olacak. Bizim amacımız vatandaşımızın geçim kaynağı olan nar ve kurutmalığın katma değerini artırmak, Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtmak. Vatandaşımızın cebine giren parayı ürünlerimizi satışıyla eşdeğer olarak artırmak istiyoruz. Üreticilerimizin daha kaliteli ürünleri üretmesini amaçlıyoruz. Ben birbirinden farklı değerleri bir araya getiren, bizleri sizlerle buluşturan başta Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin Hanım’a ve Alanya Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel Bey’e çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“OĞUZELİ YÖRESEL LEZZETLERİYLE MİSAFİRLERİNE GENİŞ BİR MUTFAK SUNUYOR”

Misafirperverlikleri için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç’a teşekkür eden Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Oğuzeli yöresel lezzetleriyle misafirlerine geniş bir mutfak sunuyor” dedi.

Başkan Yücel, “Bu çalışma turu şehirlerimizin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacak. Geniş mutfağımızla gastronomi dalında öne çıkmamız gerekliliği düşüncesiyle esasen 5 yıldır ulusal ve uluslararası alanda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan, Türkiye’de ise sadece Alanya ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin lisans hakkı olan, Culinary Heritage Europe sisteminin 5 günlük Gastronomi Çalışma Turunu tamamladık. Akdeniz Lezzetleri ile Antep lezzetlerinin aynı turda buluşması Türkiye’de Bölgesel mutfak mirasının değerine dikkat çekecek. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyor, lezzet dolu bu çalışmada herkese başarılar diliyorum” ifadelerinde bulundu.

ŞİRE KAZANI KAYNATTILAR

Yöresel ürünleri korumak ve geliştirmek için kurulan Dünya Mutfakları Mirası Ağı kapsamında, Oğuzeli’ne gelen 7 ülkeden 32 koordinatör şire kazanlarının başına geçerek sucuk ve bastık yapma işlemlerini incelediler.Bülten

18 Eki 2019 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.