Çözüm üretmek boynumuzun borcudur!

Emekli ve memur maaşlarına yapılan düşük zammı eleştiren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Enflasyonla uzaktan-yakından bir alak...

Emekli ve memur maaşlarına yapılan düşük zammı eleştiren CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Enflasyonla uzaktan-yakından bir alakası olmayan bu düşük zam ile AKP Hükümeti memur ve emekli vatandaşlarımız ile resmi olarak alay etmektedir” dedi.

Yapılan zammın enflasyonun çok altında olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, “Sadece yumurtaya birkaç ay içinde yüzde 100’ün üzerinde zam geldi. 35 liralık sıvı yağ 75 liraya yükseldi. Elektrik’e ve doğalgaza emekli ve memura yapılan zammın 4 katı üzerinde zam yapıldı. Emekliye ve memura reva görülen bu zam, gerçek enflasyonu üçte bir oranında düşük gösteren TÜİK’in bile altında. Yeni yılda köprü ve otoyollara ortalama yüzde 25, son bir yılda ise doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 33 oranında zam geldi. Emekli vatandaşlarımız zaten geçinemiyor. Memurun hali ortada! Bu yapılan komik zam ile bu yüksek enflasyona karşı nasıl geçinsinler!?” dedi.

En düşük emekli maaşının asgari ücretin altın olmaması için TBMM’ye kanun teklifi verdiğini hatırlatan Yılmazkaya, “30-40 yıl çalıştıktan sonra emekli olmaya hak kazanan vatandaşlarımız, emeklilik dönemini huzur içinde geçirmek isterken ülkenin kötü ekonomik koşulları yüzünde işsiz olan çocuklarını, onların ailelerini ve hatta torunlarına bakmak zorunda kalıyor. 12,5 milyon emeklinin %90’ının aldığı emekli aylığı ile geçinemediği, yokluk ve açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği, ömrünün geri kalanında refah içinde değil düşük emekli maaşlarıyla yarı aç yarı tok yaşamaya çalıştığı ülkemizde, emekli yurttaşlarımızın onurlu bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli iyileştirmelerin biran önce yapılması şart” ifadelerini kullandı.

EMEKLİLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA BORÇ İÇİNDE YAŞAMAKTA!

2021 yılı için yapılan zammı değerlendiren Yılmazkaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ayrıntılara yer verdi; “Memur ve memur emeklilerinin yüzde 7,4 oranında, Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin ise bu yılın ilk 6 ayı için yüzde 8,4 oranında zam almasının ve bu zammın 4,4 puanlık kısmının geçen yılın ikinci altı ayında doğan enflasyon farkı olması, vatandaş ile AKP Hükümetinin aynı enflasyona maruz kalmadığını bizlere göstermektedir. Sanki bu AKP Hükümeti, enflasyonun yüzde 35 yüzde 40 olduğu Türkiye’de değil, enflasyonun sıfır olduğu bir ülkede yaşıyormuş gibi davranıyor.

TÜİK’in bastırılmış verilerine göre bile tüketici fiyatları artışının yüzde 14,6, gıda enflasyonun ise yüzde 20,6 olduğu bir ortamda, memur ve emekli maaşlarına yapılan bu artışların çok yetersiz olduğu ortadadır. Yeni yılda köprü ve otoyollara ortalama yüzde 25, son bir yılda ise doğalgaza yüzde 34, elektriğe yüzde 33 oranında zam geldi” dedi.

AKP HÜKÜMETİ GELİR ADALETSİZLİĞİ YARATMIŞTIR!

Yılmazkaya, “Anayasanın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti “sosyal bir hukuk devletidir”. Yine, Anayasanın 55. maddesi ücrette adaleti hükme bağlamış ve maddenin 1. fıkrasında “ücret, emeğin karşılığıdır” denilmiştir. Ve beraberinde Anayasanın 60. maddesinde de “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.” denilerek bu haklar Anayasal güvence altına alınmıştır.

Bu Anayasal düzenlemelere rağmen, sosyal devleti ilkesinden uzak uygulamalar sergileyen AKP Hükümeti, fakirliğe, açlığa muhtaç ettiği insanlarda gelir adaletsizliği yaratmıştır.

Ekonominin büyüdüğü iddia edilen Hükümet, bireye düşen refah payından yoksun olan emekli, dul ve yetimlerimiz Anayasamızda yer alan 'Sosyal Devlet' ilkesi gözetilmeden açlık sınırının altında borç içinde yaşamak zorunda bırakılmaktadır” dedi.

EMEKLİLERİMİZİN YAŞADIKLARI GELİR ADALETSİZLİĞİNE ÇÖZÜM ÜRETMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR!

Yılmazkaya emekli maaşlarının artırılması noktasında şu konuların altını çizdi; “Bugün ülkemizde emekli, dul ve yetimlerin tamamına yakını açlık sınırının altında aylık almaktadır. Aileleriyle birlikte ülke nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan emeklilerimiz sosyal devlet ilkesinin gereklerinden yeteri kadar yararlanamamaktadır.

AKP Hükümeti 18 yıllık iktidarı dönemince emeklilere umut vermiş, ancak emeklilerin bu umutları hep bir başka bahara kalmıştır. Emekliler siyasi iktidar tarafından sürekli aldatılmış ve hayal kırıklığına uğratılmıştır. Emekliler arasındaki maaş adaletsizliğini gidereceğini vadeden AKP hükümeti buna karşın emekli maşını daha da adaletsiz hâle getirmiştir. Emeklilerimizin sorunlarına çözüm üretmek, yaşadıkları gelir adaletsizliğine karşı onurlu yaşamlarını sürdürebilecekleri bir sistem hedeflenmek bizlerin onlara olan borcudur” ifadelerini kullandı. Bülten

06 Oca 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.