Gastronomi şehrinde Bulgur Festivali

Türkiye genelinde ilk defa Gaziantep’te düzenlenen Bulgur Festivali, Gaziantep Festival Parkı’nda yapıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dev kazanın başına geçerek hedik yemeğinin pişeceği kazanın ateşini yaktı ve 101 bulgur yemeği sergisini gezdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bizim için çok önemli olan bulgurun dünyaya tanıtılması için yeni fırsatlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Üniversitesi ve Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu işbirliğiyle düzenlenen Bulgur Festivali, Festival Parkı’nda yapıldı.

Bulgur Festivali’ne Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Baka Yardımcısı Mehmet Daniş, Ak Parti Milletvekilleri Canan Candemir Çelik ile Nejat Koçer, Türkiye İhracatcılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Ak Parti İl Başkanı Eyüp Bartık, Makarna, Bulgur, Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

“GİZEM DOLU VE MUCİZE BİR ÜRÜNDÜR”

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye’de bulgurun ilk defa büyük bir festival ile tanıtıldığını ifade ederek Gaziantep’in lezzet durağı olarak artık kendini ispatlamış bir kent olduğunu ve bulgurun leziz ve doğal bir ürün olduğunu söyledi.

Anadolu’nun en doğal ve kutsal yiyeceği olan bulgurun 4 bin yıllık geçmişi olduğunu kaydeden GTB Başkanı Tiryakioğlu şöyle konuştu: “Bulguru doğduğu yer Mezopotamyadır. Bulgurun adı tüm dillerde aynı, İngilizce, Fransızca, Arapça, Almanca’da bulgur olarak söylenir. Bulgur protein ve vitamin deposu olarak stratejik bir üründür. Eskiden geleneksel bir üründü şimdi ise evrensel bir ürün olmuştur. Bulgurun kutsal kitaplarda adı geçiyor o yüzden olsa gerek insanlar arasında duygusal bir bağı olduğu söylenir. Türkiye’de bulgurun ilk defa festivali yapılıyor, son da olmayacak. Yemek yarışmaları gurmelerle lezzet testi yapacağız. Bu festivale destek olan Gaziantep Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, TİM Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunarım.”

Türkiye İhracatcılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 1. Bulgur Festivali’nde bulunmaktan çok büyük memnuniyet duyduğunu belirterek yeni kurulan 65. Hükümetin ülkemize ve Gaziantep’e hayırlı olmasını diledi.

“YENİ FIRSATLARA İHTİYACIMIZ VARDIR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bizim için çok önemli olan bulgurun dünyaya tanıtılması için yeni fırsatlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ülkemizin çok hassas bir dönemden geçtiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şöyle konuştu: “Neden burası önemli, neden bulgur önemli çünkü bu tabiat ve bu doğa bize bu güzelliği veriyor. Özellikle Barak Ovası üzerinden bir güneş yükseliyor, Avanos Dağlarına kadar bu güneş bereketli hilale dönüşüyor. Elimizde büyük bir hazine var. Belki altınımız, elmasımız yok ama en önemli bu kültürel mirasa sahip çıkan insanımız var. Özellikle kentler yarışında iddialıyız, öncü şehir olma konusunda kentlerle yarışıyoruz. Artık kalkınma yerelde başlıyor. O yüzden bulgurun ne kadar önemli bir ürün olduğunu başkanlarımız ifade etti, bulgurun ne kadar sağlıklı olduğunu siz düşünün. Bu bulgurun daha iyi bir şekilde dünyaya tanıtmak için bu fırsatları kullanmak ve burada daha güzel işlere imza atmamız gerekiyor. Halkımızın bizden istekleriz var, trafik ulaşım hepsi bizim görevimiz. Bugün hepimiz obeziteden şikâyet ediyoruz ilacı ne peki tabii ki bulgur. O yüzden benim adım bulgur çok önemli.”

“GAZİANTEP, DÜNYADA CAZİBE MERKEZİ”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, basit bir hesapla buğdayın kilosunun 95 kuruş, bulgurun kilosunun 1,50 lira olduğunu ancak bir kilo Suşi’nin daha pahalı olduğunu söyledi.

Katma Değer zincirinde Türkiye’yi yükselteceklerini belirten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, şöyle konuştu: “En büyük sorunumuz bu, ihracatımızı 1 dolar 58 cente veriyoruz. Aslında Gaziantep, Türkiye’nin gelişiminde öncü bir şehir. Gaziantep dönüşümün başladığı yer, birçok konuda Gaziantep öncü ve lider. Bu yenilikte emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu festival hazırlanışı ile gerçekten muhteşem. Çevremizde birçok sıkıntı var, yanı başımızda savaş var. Bütün bunlara rağmen güzel çalışmalarla bir yerlere geliyorsak, Türkiye yenilikçi ve güzel çabalarla gündeme geliyorsa Gaziantep’i hiç kimse tutamaz. Gaziantep sadece Güneydoğu, sadece Türkiye değil, sadece Ortadoğu’nun değil dünyanın en yenilikçi ve gelişmeye açık şehirlerin başında geliyor. Bu da bizim en güçlü tarafımız. Gaziantep, şu anda Ortadoğu’da cazibe merkezi konumundadır. Farklı türden ırktan insanların bir araya gelip birlikte çalıştığı, ürettiği bir şehirdir. O açıdan Türkiye’nin geleceği parlak çünkü Gaziantep gibi yeni büyüme motorları inovasyon merkezleri var. Onun için asla ve asla yalnız olup bitenlere bakıp kötümser olmayalım. Allah’ın izni ile sorunların hepsi aşılır. Türkiye’de siyasi istikrar var, güçlü bir hükümet var, ciddi bir parlamento çoğunluğu var. Bir reform yol haritamız var. Çok kapsamlı bir reform programımız var. Artık az konuşup Gaziantep’in yaptığı gibi çok şey üretmenin hakikaten ülkemizi daha ileriye taşımanın hızla koşmanın dönemindeyiz. Onun için ümit var olalım, bu hakikaten katma değeri yüksek bir etkinliktir. Bu festivalde bunun bir parçasıdır. Bulgurun geleneksel fakir fukara yemeğinden alıp Gaziantep sayesinde dünya mutfağının çok önemli bir bileşeni olmasını sağlamak hakikaten büyük bir başarı büyük bir yaratıcılık gerekiyor. Bundan büyük bir mutluluk olabilir mi?”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Festival alanında kurulan dev kazanın başına geçerek hedik yemeğinin pişeceği kazanın ateşini yaktı ve 101 bulgur yemeği sergisini gezdi.

29 May 2016 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.