Gaziantep’te işsizlik sıfır

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Gaziantep’te 53 bin işsizin olduğunu açık iş talebinin bu rakamdan daha fazla olduğunu söyledi.

Bağlı, 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında işverenlerle görüşeceklerini belirtti. Seferberlik kapsamında Gaziantep’te an az 15 bin kişinin işe alınacağını açıkladı.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca başlatılan "Çalışma Hayatında Milli Seferberlik" programı kapsamında Gaziantep’te basın mensupları ile bir araya geldi. Bağlı, Gaziantep'te SGK İl Müdürü ve İş-Kur İl Müdürü Siraç Ekin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Bağlı, Milli Seferberlik programı kapsamında hiçbir iş verene zorla işçi alın diye baskı yapmadıklarını sadece teşvikte bulunduklarını kaydetti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Mehmet Selim Bağlı, 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında Türkiye genelinde 1,5 milyon kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.

ANADOLU’NUN MUHTELİF İLLERİ GEZİLİYOR

Bağlı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun talimatıyla program kapsamında heyetler halinde Anadolu’nun muhtelif illerine gittiklerini söyledi. Programla ulaşılmayan işveren ve işsizin kalmamasını hedeflediklerine işaret eden Bağlı, program çerçevesinde tüm işsizlere ulaşarak, iş ve istihdam sağlamak için ellerindeki tüm imkanları seferber edeceklerini belirtti.

YEREL BASININ ÇOK ETKİN OLDUĞUNU GÖRDÜK

Dünyanın en etkin çalışan kamu istihdam ajanslarından olan İŞKUR’un yüklü miktarda bir fon ile sahaya indiğini anlatan Bağlı, "Geçen yıla göre bu yıl ek istihdam yaratmak isteyen işverenimize çok ciddi teşvik ve yardım paketleri Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Bakanlığımızın talimatıyla da bu konuda gerekli ikinci düzenleme süratle tamamlanmak üzeredir. Bize düşen görev, bu projeyi ve teşvikleri en etkin şekilde ilgililere aktarmaktır. Biz inanıyoruz ki bu teşvikleri, paketi veya projeyi iyi anlatabilirsek, taraflara iletebilirsek işsizliği kontrol edilebilir bir seviyeye getireceğiz. Bu konuda tanıtım kampanyasına da yakında başlayacağız. Tabi siz değerli basın mensuplarından da destek bekliyoruz. Özellikle bazı illerimizde yerel basının çok etkin olduğunu gördük" dedi.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE GÜNDEMİMİZDE DEĞİL

Mehmet Selim Bağlı, 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' programı kapsamında işverenlerle görüşeceklerini belirtti. Seferberlik kapsamında 1,5 milyon kişinin istihdamının sağlanacağını ayrıca kayıt dışı istihdamla mücadele edeceklerini anlatan Bağlı, şunları dedi: "2023 hedeflerine baktığımızda bize verilen hedef kayıt dışı işçi çalıştırma oranını yüzde 15'e çekmektir. Kayıt dışı istihdamla mücadele ederken işverenleri sıkıntıya koymamak, işgücü piyasasını bozmamak, ekonomi dinamiklerini ters çevirmemek de temel sorumluluklarımız arasındadır. Bizim kayıt dışılıkla mücadele, rehberlik, danışmanlık, teşvik ederek kültür oluşturarak yürüyen bir süreçtir. Cezalandırmalarla, sıkı denetimlerle ve işverenleri sıkıntıya koyarak işsizliği arttıracak şekilde, işgücü piyasasını bozacak şekilde, işçilerimize zarar verecek şekilde kayıt dışılıkla mücadele gündemimizde değil. Sosyal Güvenlik Kurumu işverene ceza yazan, işverenlerin sürekli korktuğu bir kurum değil. Emeklilerimizin promosyonunu da bir iki ay içerisinde ödemiş olacağız. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan program kapsamında da işverenlere prim teşviki sağlayıp, 1,5 milyon kişinin istihdamını sağlayacağız ve bunun da takipçisi olacağız”

5 MİLYON KİŞİNİN FAİZ VE GECİKME CEZASI SİLİNECEK

Genel Sağlık Sigortası'ndan, 11.7 milyar lira prim borcu olan 5 milyon kişinin faiz ve gecikme cezasının silineceğini de vurgulayan Bağlı, “Sigortalı çalışmayan ve yakını üzerinden sağlık hizmeti alamayanlar ise GSS'li olarak ayda 53.3 lira ödeyecek. 1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmaya başlanan GSS'de yeni bir sayfa açılacak. Sistemin anlaşılamaması nedeniyle milyonlarca kişi devlete borçlu durumuna düşerken, yıllarca sağlık hizmetinden de yararlanamadılar. Önceki düzenlemelerle 25 yaşın altındakilerin prim borçları silinmiş, lise ve üniversite öğrencilerine, mezuniyetten sonra 2 yıl süreyle prim ödemeden sağlık hizmetinden yararlanma olanağı sağlanmıştı. Sistemi yumuşatmak için yapılan bu düzenlemeler mağduriyetleri gidermeye yetmeyince, köklü bir değişikliğe gitme kararı alındı.

AYLIK 53.30 LİRA PRİM ANLAMINA GELİYOR

TBMM'deki torba yasayla, gelir testi zorunlu olmaktan çıkarılacağı vurgulayan Başkan Bağlı, “ Yeni düzenlemeye göre, herhangi bir işte çalışmayan ve "bakmakla yükümlü olunan" sıfatıyla annesinden, babasından, çocuğundan dolayı sağlık hizmeti alamayanlar GSS'li olarak tescil edilecekler. Bu durumdaki herkesten brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında aylık prim alınacak. Bu da 2017 yılı itibarıyla aylık 53.30 lira prim anlamına geliyor. Ödeme gücünün olmadığını belirtenler, SGK'ya başvurarak gelir testi talebinde bulunacaklar. Yapılacak gelir testinde hane içindekilerin kişi başına gelirinin brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az olduğu tespit edilirse, prim ödenmeyecek. Test sonuçlanıncaya kadar yapılmış prim ödemeleri de iade edilecek. Bunların primleri devlet tarafından karşılanacak” ifadelerini kullandı.

24 Şub 2017 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.