İran Türk işadamlarını bekliyor

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık: “Anlaşmayla birlikte ayağındaki prangaları kıran İran, birçok alanda yatırım ve ihracat yapabileceğimiz konuma geldi”

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, İran’ın Türkiye için büyük fırsatlar sunduğunu söyledi.

İran’da bir takım incelemelerde bulunan Bartık, yaptığı açıklamada, İran’ın P5+1 ülkeleriyle yapılan anlaşma sonrası rahatladığını belirtti.

Bu anlaşmanın İran’ın ticari ilişkileri için yeni bir başlangıç olduğunu ifade eden Bartık, şöyle devam etti:

“Yıllarca ambargo uygulanan İran, adeta eli kolu bağlı kaldığı için rahat hareket edemedi. Anlaşmayla birlikte prangaları kıran İran, birçok alanda yatırım ve ihracat yapabileceğimiz konuma geldi. Ambargo kaldırılmadan önce de İran’ın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu anlattık, bu ülkenin çeşitli fırsatlar sunduğunu vurguladık. Ambargo kalkınca dünya devleri İran’ı incelemeye, yatırım imkanlarını araştırmaya başladı. Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden heyetler İran’a ticari geziler düzenliyor.”

Bartık, geçen yıldan beri Gaziantep’in İran’a ihracatının artmaya başladığına dikkati çekerek, geçen yıla göre ihracatın yüzde 60 arttığını vurguladı. 2014 yılının 8 aylık diliminde 96 milyon 954 bin dolar olan dış satımın bu yılın aynı döneminde 155 milyon 459 bin dolara yükseldiğini ifade eden Bartık, “Bu rakam da yeterli değil, ihracatın daha da artması için İran üzerinde çalışmaya devam etmeliyiz” dedi.

Bartık, şunları söyledi:

“İran Türkiye için büyük fırsatlar sunuyor. Bizim bu fırsatları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Çünkü İran hem komşumuz hem din birlikteliğimiz olan bir ülke. İran, Türk işadamlarını bekliyor. Fizibilite çalışmalarıyla hangi alanlarda ihtiyaç olduğunu tespit edebiliriz. Bunun için Oda olarak her türlü desteği vermeye hazırız.”

İran ziyaretinde Tahran Ticaret Müşaviri Himmet Geriş ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Bartık, GTO’nun İran’a düzenlenmeyi planladığı heyet programını da görüştüklerini ve Oda’nın Tahran’da açmayı planladığı ticaret ofisi konusunu da gündeme getirdiklerini aktardı.

Bartık, düzenlenen toplantıda Tahran Ticaret ve Sanayi Odası 1. Başkan Yardımcısı Mehdi Jahangiri, yönetim kurulu üyesi Seyedeh Fatemeh Moghimi ve dış ilişkiler birimi Türkiye masası sorumlusu Massoud Maleki ile görüştüklerini aktardı.

Bartık, şunları kaydetti:

“Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacminin daha da yukarılara çıkarılması konusunda işbirliği yapılmasında fikir birliğine varıldı. Yakın zamanda yürürlüğe giren Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nın önemi vurgulandı. Gaziantep ve İran arasında 356 milyon dolarlık ticaret hacmi gündeme getirildi. Bunun daha da artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Odamız tarafından düzenlenecek heyet programı için Tahran Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğine hazır olduğunu iletti. Aynı şekilde bizde Tahran Ticaret ve Sanayi Odasını Gaziantep’e davet ettik. Görüşmede Gaziantep’in sanayi ve ticaret altyapısı hakkında bilgi verdik.”

02 Eyl 2015 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.