Naksan Socar’a mı?

TMSF bünyesinde bulunan ve 20 Ekim’de satışa çıkarılmasına rağmen müşterisi olmadığı için satılamayan Naksan’a, dünyanın enerji devlerinden Azerbeycan...

TMSF bünyesinde bulunan ve 20 Ekim’de satışa çıkarılmasına rağmen müşterisi olmadığı için satılamayan Naksan’a, dünyanın enerji devlerinden Azerbeycan firması Socar’ın talip olduğu iddia edildi. Naksan Plastik’in satışından 1 milyar TL’nin üzerinde gelir bekleniyor.

Gaziantep’te Nakıboğlu ailesine ait olan ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ’nün para kasası olduğu gerekçesiyle el konulan Naksan Plastik’in satış süreci devam ediyor.

İHALE İPTAL EDİLMİŞTİ

2016 yılından bu yana TMSF tarafından idare edilen Naksan Holding bünyesindeki en önemli şirket olan Naksan Plastik, geçtiğimiz günlerde satışa çıkarılmıştı. 20 Ekim’de 1.126 milyar TL muhammen bedel ile satışa sunulan Naksan Plastik ihalesi, alıcısı çıkmadığı gerekçesiyle iptal edilmişti. TMSF tarafından Naksan Plastik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için 1.126 milyar TL, Naksan Plastik AŞ'nin sahip olduğu Nakpilsa Plastik Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için 315 milyon TL, Royal ve Atlas Halı Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için 353 milyon TL ve BCF 1 Ticari ve İktisadi Bütünlüğü için ise 87.5 milyon TL muhammen bedel belirlenmişti.

SOCAR’IN ADI GEÇİYOR

İlk ihale alıcısı çıkmadığı için iptal edilse de, Naksan Plastik hala büyük firmaların gözünü ayırmadığı bir kurum. Azerbeycanlı dünyaca ünlü enerji devi Socar’ın, Naksan Plastik ile ilgilendiği iddia edildi. 2012 yılında Petkim ihalesinde Naksan ile çekişen Socar’ın, şimdi Naksan’ı satın alma planları yaptığı iddia ediliyor. Socar’ın Naksan’ı alması durumunda çok ciddi yatırımlarla dünyanın önemli plastik firmalarından birisi yapmayı planladığı iddia ediliyor. Ebulfez Elçibey tarafından kurulan Socar, Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi - Azerbaycan devletine ait petrol ve doğal gaz şirketidir. Azerbaycan'ın iki rafinerisi ile tüm petrol ve gaz boru hatlarını işleten Socar, aynı zamanda uluslararası konsortiyumların ülkede gerçekleştirdiği petrol ve doğal gaz projelerine de nezaret etmektedir.

NAKSAN’I YÜZDE 50 BÜYÜTTÜK

Naksan’ı şu anda bünyelerinde barındıran TMSF Başkanı Muhiddin Gülal Gaziantep ziyaretinde gruba ilişkin şu bilgileri vermişti: “Eylül 2016’da Naksan Holding’e ait 43 şirkete TMSF kayyım olarak atandı. Geldiğimizde fabrikalar kapalıydı, çok ciddi işletme sermaye açığı vardı ve biz buna rağmen işletme sermaye açığını çözerek fabrikaları çalıştırmaya başladık. Bu fabrikalar TMSF kayyımı tarafından yönetilmeye başlandığı andan itibaren ekonomimize değer katmaya başladılar. Bu grubun temel özelliği şu. Bu grup içi boşaltılmış bir grup. Bugün itibariyle bankalara 2.8 milyar TL borcu var. Bunun içerisinde Adularya Enerji için kullanılan 433 milyon Euro kredi dahil değil. Bunu dahil ettiğimizde grubun yaklaşık 7.2 milyar TL borcu var. Aslında finansal olarak bu yapının sürdürebilir ihtimali yoktu. Biz grubu devraldığımızda aktif olarak 8.4 milyar TL seviyesindeydi. Bugün itibariyle 12.6 milyar TL seviyesinde. Burası yaklaşık yüzde 50 büyüdü. Biz burayı TİP koruması altında çalıştırdık. TİP koruması TMSF’nin 5413 sayılı kanunun TMSF’ye verdiği özel bir yetki. Bu yetkiyle burayı sürdürdüğümüzde aktif olarak büyüyor ama o süreçte borçlarını ödemediğimiz için öz kaynakları da ister istemez karlılık üretemediğimizden eriyor. Dolayısıyla şu an negatif öz kaynağa sahip bir grubumuz var.”

13 Kas 2020 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.