Tüm sağlık çalışanları kadroya geçirilmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadro...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, “Salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın kadrolarına göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacaktır. Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri maaştan ek ödemeye, faizsiz konut kredisinden çocuklarına eğitim öğretim yardımına, istihdam hakkından fatura indirimlerine kadar pek çok imkana kavuşacak” dedi.

Yapılan açıklamayı olumlu ama yetersiz bulduklarını belirten Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini istedi. “Sağlık çalışanları emekli olduğunda maaşlarında yüzde 70-75 düşüş yaşanıyor, bu sorun çözüme kavuşmalı. Sağlık sektöründe yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlara kadro verilmeli. Atanamayan sağlıkçıların atanması gerekiyor ve bütün sözleşmeli modellerin ortadan kaldırılarak hepsinin 4A diye adlandırılan 657 sayılı yasa kapsamına alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

200’ÜN ÜZERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANI KORONAVİRÜS NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ

Şu ana kadar 200’ün üzerinde sağlık çalışanının Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini anlatan Kazak, “Özellikle Covid-19’un mesleki hastalık kapsamına alınması, hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın şehit statüsüne alınmasını gerektiğini de defalarca dile getirdik. Bu bağlamda Cumhurbaşkanımızın açıklamaları bizleri mutlu etti. Sadece bu süreçte değil, bu süreç sona erdikten sonra da görevi başında hayatını kaybeden sağlık çalışanının aynı şekilde değerlendirmesi gerekiyor. Çünkü bizler kamu ve devlet adına hizmet sunuyoruz. O nedenle düzenlemenin bu doğrultuda yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

3600 EK GÖSTERGE BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

3600 ek gösterge konusuna değinen Başkan Kazak, “Cumhurbaşkanımız hemşire, imam, öğretmen ve polis olmak üzere 4 meslek grubunu işaret etti, ama sadece 4 meslek grubu değil şartları taşıyan tüm kamu çalışanlarına uygulanması lazım. Bunun da hayata geçmesini arzu ediyoruz. Ayrıca bununla ilgili genel merkezimin yapmış olduğu çok iyi bir çalışma MHP kanalıyla TBMM’ye getirildi, ancak halen bekletiliyor” şeklinde ifadeler kullandı.

EMEKLİ OLAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÜCRETLERİNİN YÜZDE 70-75’İNİ KAYBEDİYOR

Sağlık çalışanlarının emekli olduklarında maaşlarında yüzde 70-75 oranında kayıp yaşadıklarını açıklayan Kazak, “Hekim dışı personelin de yüzde 40-60 arasında ücret kaybı yaşıyor. Sağlık sektöründe yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar var. Bunlara kadro verilmeli. Ülkemiz Avrupa standartların biraz daha gerisinde. Atanamayan sağlıkçıların da atanması Avrupa standartlarına ulaşılması lazım” diye açıklamada bulundu.

SÖZLEŞMELİ ARKADAŞLARIN KADROYA GEÇİRİLMESİ ELZEM

Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, sağlıkçıların farklı istihdam modelleri içerisin de çalıştıklarını kaydederken, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlık alanında 7-8 farklı istihdam modelleri var. Hepsinin mevzuatı farklı olduğu gibi aldıkları ücretler de farklı. Bütün sözleşmeli modellerin ortadan kaldırılarak hepsinin 4A diye adlandırılan 657 sayılı yasa kapsamına alınması gerekiyor. Aile Sağlık Merkezlerinde ki kamu dışı çalışanlar sözleşmeli çalışıyorlar ve birçok haktan mahrumlar. Kısaca sözleşmeli arkadaşların hepsinin kadroya geçirilmesi elzemdir. Bu çalışma barışını pekiştirecek.”

SAĞLIKTA ŞİDDET HALEN DEVAM EDİYOR

Başkan Kazak, sağlıkta şiddetin devam ettiğine dikkat çekerken, “Her gün ülkenin her köşesinden sağlık çalışanlarına yönelik şiddet haberleri geliyor. 2 gün önce de şehrimizde bir Aile Sağlık Merkezinde bir olay yaşandı. Türk Sağlık Sen olarak olayın yaşandığı Aile Sağlık Merkezini ziyaret ederek, doktor ve diğer çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Sağlıkta şiddete ilişkin düzenlemenin yetersiz olduğunu her zaman söyledik. Gerçek anlamda caydırıcı düzenleme yapılmalı” değerlendirmesinde bulundu.

18 Ara 2020 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.