Yıkım başlıyor

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Meclis Toplantısı’nda Gaziantep Valilik binasının yıkımına ilişkin açıklamalarda bulundu

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Meclis Toplantısı’nda Gaziantep Valilik binasının yıkımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni valilik binasının Karayolları Müdürlüğü’nün yerine yapılacağını bildiren Toprak, binanın ekonomik ömrünü tamamladığı için yıkılacağını, yerine ise cami yapılacağını söyledi. eski stadyumun yerine yapılacak Millet Bahçesi ihalesinin ise Kasım ayında yapılacağını kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda 2020-2024 yılı stratejik plan tartışmalarına sahne oldu. CHP’li Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, Büyükşehir’in Türkiye’nin en borçlu ikinci belediyesi olduğu ve 5 yıllık plana da uyulmadığına savundu. Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak’tan Kireç’e yanıt gecikmedi. Toprak, bunun doğru olmadığını ifade ederek, borçların 2004 yılı öncesinde kaldığını 2018 yılında da geçmişten gelen 500 trilyonluk bir borcun ödendiğini söyledi. Toprak, “Bizim hesap veremeyeceğimiz hiçbir konu yok” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı 2. Meclis Toplantısı gerçekleşti. Belediye Meclis Toplantı salonunda gerçekleşen birleşime Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Osman Toprak başkanlık yaptı. Birleşimde 72 madde görüşüldü.

Meclis gündeminin üçüncü maddesi olan Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 dönemi Stratejik Planının görüşülmesi maddesi tartışmalara neden oldu. Madde üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi Yılmaz Kireç, planın yasal bir zorunluluk olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Stratejik plan rehberine göre hazırlanmış fakat stratejik plan rehberi hazırlanırken de bir hizmet alımı yapılmıştır. Bu hizmet alımı için belli bir bedel ödenmiştir. Bu planı hazırlayan buradaki arkadaşlarımızın hepsinin bu yetenekleri olduğunu biliyorum. Bu arkadaşlar yüzde 99’unu hazırlamıştır. Hizmet alımını bu arkadaşlara ikramiye olarak verseydiniz daha doğru olurdu.”

KİREÇ’TEN PLAN’A ELEŞTİRİ

Stratejik planı eleştiren Kireç, şöyle devam etti: “Şehrin gelecekte ulaşmak istediği konut konusunda ortak bir anlayışla mümkün olduğunca geniş bir uzlaşma sağlaması maddesi var rehberde. Tabi bu rehberin içerisinde yaptığımız stratejik plana uyulması gerekirken siz hiç bunlarla ilgili konularına değinmediniz. Belediye kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ifade ediliyor fakat 5 yıllık stratejik planda gelir gider kalemlerine bakacağız. Gelir gider kalemlerine uyulmadığını göreceğiz. ilk yılın planına baktığımızda gelir kalemine 1 milyar450 milyon yazılmış, gider kaleminde ise 1 milyon 700 bin milyon oluşturulmuş. Diğer 5 yıllık planların hepsinde gelir ve gider arasındaki dengesizlik var. Toplamda 5 yıllık plan içerisinde yaklaşık 1 milyar 386 milyon açık meydana gelmektedir Bu açığı nasıl karşılayacaksınız? Stratejik plan ve performans göstergelerinde bunlar açıklayacaksınız fakat performans göstergelerinde bunların hiçbirinin uyulmadığını göreceğiz. Çünkü belediyemiz zaten borçlu bir belediye. Türkiye genelinde 2. borçlu belediye.”

HİÇBİRİNİN TUTMAYACAĞINI GÖRECEĞİZ

“Stratejik Plan’ını tek tek inceledik” diyen Kireç, şöyle konuştu: “Millet bahçeleri yapılacak diyorsunuz, şehirleşmede yatay mimari esas alınacak diyorsunuz. Yatay mimariyi nasıl esas aldığını gördük. Sağlık ve spor alanlarıyla ilgili maddeler var. Bunların çoğunun yapılmadığını geçen dönemde faaliyet raporunda konuşmuştuk. Bu stratejik planın performans göstergelerinde hiçbirinin tutmayacağını göreceğiz. Üretim kooperatiflerinin teşvik edilmesi ile ilgili görüşmelerimiz söylüyoruz. Dünyada bir gıda sorunu olacak. Bununla ilgili köylülere teşvikler yapılmalı, üretimi artıracak planlamalar yapılmalı.”

HOŞGÖRÜLÜ VE SAYGILI KENTLER OLUŞTURMAMIZ LAZIM

Kireç, önerilerini ise şöyle anlattı: “Bizim yerel yönetim anlayışımızda 12 madde var. Hoşgörülü ve saygılı kentler oluşturmamız lazım, Hakça paylaşan kentler oluşturmamız lazım, hesap veren ve şeffaf yönetilen kentler oluşturmamız lazım, yoksulluğu yenen kentler istiyoruz, üreten ve istihdam yapan kentler istiyoruz, yenilikçi ve akılcı kentler istiyoruz, ulaşım ve altyapı sorunları çözülmüş kentler istiyoruz, nefes alan kentler istiyoruz, kentsel ranttan dolayı nefes alacak kent bırakmadınız. Hala da devam ediyorsunuz. sosyal adalet sağlayan kentler oluşması lazım, kültür ve sanat geliştiren kentler olması lazım, doğa dostu yeşil kentler olması lazım. mutlu ve gülümseyen kentler olması lazım fakat büyükşehir belediyesinin çoğunda bunların hiçbirisi yok. Bu stratejik raporun da performans göstergelerinde ve faaliyet raporlarına bakınca yüzde 90 tutmayacak”

RUMKALE’YE CAM KÖPRÜ VE TELEFERİK

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Osman Toprak, Kireç’in eleştirilerine tek tek cevap verdi. Şehrin turizminin geliştirilmesi ile ilgili çok ciddi projeleri olduğunu aktaran Toprak, “Rumkale’nin turizme kazandırılması konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Bu ay içerisinde su sporlar festivalimiz Rumkale’de yapacağız. Ulaşımın ve turizmin kazandırılması ile alakalı kolaylaştırmak amacıyla hem teleferik hem cam köprü çalışmalarımızı başlattık. Metro projesi tamamlandı. İhale aşamasına geldi. İnşallah o hayata geçtiğinde şehrimiz de de metroyu kazandırmış olacağız” diye konuştu.

HESAP VEREMEYECEĞİMİZ HİÇBİR KONU YOK

Osman Toprak, “Bizim hesap veremeyeceğimiz hiçbir konu yok” diyerek şöyle konuştu: “Büyükşehir belediyesi olarak kendi gelir dengesini sağlamak adına zaman zaman borçlanmalar yapıyoruz. Ama belediyemiz Türkiye’nin en borcu belediyesi değil. Çok daha alt sıralardayız. Ödemelerle ilgili herhangi bir ıkıntımız yok. Yapmış olduğumuz ödemelerin büyük bir kısmı 2004 yılı öncesindeki dış borçlara ait. Büyükşehir belediyesi 2018 yılında 500 trilyon geçmişten gelen borcu ödemiştir.”

STANDARTLARIN ÜZERİNDEYİZ

Toprak, yeşil alanlarla ilgili ise şunları söyledi: “Yeşil alanlarla ilgili 2014 öncesine göre Büyükşehir belediyemizin kişi başına düşen yeşil alan miktarında da ciddi bir artış var. Dünya sağlık örgütünün standarttı 9 metrekare, Büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki yeşil alan miktarımız 9,5 metre kara. Yani Dünya sağlık örgütünün belirlemiş olduğu standardın üzerindeyiz. Şu anda devam eden 23 tane kapalı spor salonu ve yüzme havuzu inşaatı var. 2020 yılının 6. ayına kadar 23 tane yeni kapalı spor salonu ve yüzme havuzunu kazandırıyoruz.”

VALİLİK BİNASI YIKILACAK

Öte yandan, Gaziantep Valilik binasının yıkılması konusuna da değinen Toprak, yıkımın ardından bölgeye cami yapılacağını belirterek, “yıkım gerçekleştikten sonra yol trafiğe kapanacak. Sadece tramvay olacak. Valilik binası ömrünü tamamladı. Yeni valilik binası, Karayolları Müdürlüğü’nün yerine yapılacak. Emniyet ve tapu müdürlüğü de taşınıyor” ifadelerini kullandı.

13 Eyl 2019 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Murat Deniz - Camiye saygımız sonsuz. Yapılmasında hiçbir itirazımız yok. Gaziantep’in büyük bir kütüphaneye ihtiyacı var. Acaba kütüphane yapılsa daha iyi olmaz mı? Zaten her mahallede 1 cami var.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Eylül 00:00