Anla, anlat ve yaşat...

“Cumhur”u halk olarak bilir, Cumhuriyet’i ise halkın egemenliğine dayalı yönetim şekli olarak kabul ederim.

Halkın iradesine saygı duyulan ve halkın iradesinin devlet idaresinde yer alması gerektiğini savunarak milli birlik ve beraberliği ortaya koyan bir değerdir. Cumhuriyet sayesinde hukukun üstünlüğü ve sosyal devlet yapısı korunmaktadır.

Cumhuriyet kanunlar önünde eşitliğe, sosyal devlet yapılanmasına imkan sağlamaktadır. Cumhuriyet yönetimlerinde yasama, yürütme ve yargı gibi güçler ayrılığı yasalarla güvence altına alınmıştır. Birbirini denetleyen ve dengeleyen yapı oluşmuştur. Yargı tarafsız ve bağımsız kurumlar elindedir-olmalıdır. Halka rağmen bir şey yapmak mümkün değildir-olmamalıdır. Halkın hakları ve özgürlükleri de korunmaktadır. Güvence altına alınmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” deyişinin üzerinden tam 95 yıl geçmiştir.

Geçmiştir ve kurulan Cumhuriyet o tarihten bu yana anlamak istemeyenlere anlatılarak, kabul etmek istemeyenlere yaşam hakkı tanıyarak ilelebet yaşayacaktır.

Cumhuriyet Cumhur’u kapsadığı ve anlattığı için, “İnsanı yaşatki Devlet yaşasın” ilkesinin merkezine oturan fikir ve düşünce devrimidir.

Korunuyor mu demek doğru olmaz, korunmalıdır.

Çünkü merkezinde insan, çizgisinde halka hizmet, eşitlik ve özgürlük vardır.

29 Ekim 1923’te kurulan ve vatan toprağı Türkiye’nin adına şan olan yönetim sistemi Cumhuriyet’in 95’nci kuruluş yıldönümü ilelebet payidar kalacak devletimize ve yüce Türk milletine kutlu olsun tekrar.

Ne Osmanlı İmparatorluğu’nu yıkanlardan ne de Cumhuriyeti kuranlardan ol(a)madım.

Ancak: tarihi yaşayan, yaşatan ve anlatanlardan edindiğim milli ruhla her ikisine de sahip çıkabileceğimi ve koruyabileceğimi çok iyi biliyorum.

Ve sana, size sesleniyorum.

“Efendiler, Osmanlı’yı ceddimiz, Cumhuriyeti ise başta Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere atalarımız kurdu. Onları korumak ve değerlerine sahip çıkmak-korumak bizim görevimizdir.”

Kurulmasında belki olmadı ama korunmasında görev bizimdir.

Varız ve hazırız.

İlkelerinin hayatımızın her alanında hürriyet ve eşitlik değerleri ile uygulandığı, iradeyi eline geçirenlerin Cumhuriyetin kazanımlarını kendi çıkarları doğrultusunda kullanmadığı, statüko, vesayet ve tahakkümün uygulanmadığı, eşit ve özgürlükçü olan, sınıf, mezhep, ideolojik yapılanmadan uzak, dini, dili, ırkı ne olursa olsun insanı değer olarak bilen kabul eden nice 95 yıllara inşallah.

Bunlar varsa Cumhuriyet var demektir.

Yoksa, var yok demektir.

Cumhur var olduğu sürece, iradesi yönetime tecelli ettiği müddetçe Cumhuriyet var olacaktır.

Allah milletimizi ve yüce Türkiye Cumhuriyeti devletini korusun, ilelebet muzaffer kılsın.

Allah, Kuran-ı Kerim rehberliğinde İ’lay-i Kelimetullah hedefinden, ilke ve devrimleri ile Cumhuriyet yönetiminden bizleri mahrum bırakmasın.

Rabbim, bu Bilgi ve bilinçle birlikte hareket edenlerin sayısını çoğaltsın.

Kalın sağlıcakla...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Arif Kurt - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.