Gaziantep’te baklava fiyatlarına güç yetmiyor. Ocak ayında kilogram fiyatı 400 TL’den satılan baklavanın fiyatına 10 aylık dönemde yüzde 62,5 oranında zam geldi. Son zamlarla birlikte kilogram fiyatı 650 TL’den satılan baklavaya vatandaşın gücü yetmez oldu.
BİR DİLİM BAKLAVA 30 TL
Kilogram fiyatı 650 TL olan baklavanın dilim fiyatı da 30 TL’yi geçti. Bir kiloluk baklava kutusunda ortalama 20 ila 22 dilim yer alıyor. Buna göre, bir dilim baklavanın fiyatı 29,5 ila 32,5 TL arasında değişiyor. Son zamlarla birlikte dilim fiyatı 30 TL’ye yükselen baklavaya yerli vatandaşların erişimi de iyiden iyiye zorlaştı.
İÇ FISTIK 900 TL’YE FIRLAMIŞTI
Ağustos ayında başlayan yeni mahsul ile birlikte baklavalık boz kabuklu fıstık fiyatı da katlanmıştı. İstanbul’da yer alan baklava firmalarının piyasaya giren mahsulü Birecik ve Nizipli tüccarlar eliyle toplamasıyla ortaya çıkan fahiş artışlar sonrası baklavalık boz kabuklu Antepfıstığının kilogram fiyatı 110 TL, iç fıstıkta ise kilogram fiyatı 900 TL’ye fırlamıştı. Fiyat artışını gerekçe gösteren baklavacılar Ağustos ve hemen ardından Eylül ayında baklava fiyatlarına zam yapmıştı.
İŞTE O FİYATLAR!
Zamlarla birlikte Kuru-Yaş Baklava 650, Özel Kare 780, Havuç Dilimi 740, Özel Kuru Bakalva 780, Özel Karışık 830, Özel Şöbiyet 800, Bülbül Yuvası 830, Yaprak Şöbiyet 900, Dolama 900, Cevizli Baklava 570, Midye Baklava 830, Şöbiyet 740 ve Burmalı Kadayıf 780 TL’den satılmaya başlandı.
FISTIK FİYATLARI DÜŞTÜ
Hasat döneminde büyük oranda artan fıstık fiyatlarında Ekim ayı ile birlikte düşüş yaşandı. Baklavalık iç fıstıkta fiyatlar 700 TL’ye, kırmızı kabuklu fıstıkta ise fiyatlar 220 TL’ye kadar düştü.
GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLİYORUZ!
Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, fıstık fiyatlarının düştüğünü söyledi. Karaoğlan, ‘’Fıstık fiyatları iç boz fıstıkta 700 TL, kabuklu kırmızı fıstıkta ise 220 TL’ye düştü. Bir dönem baklavalık iç boz fıstık fiyatları 900 TL’ye yükselmiş, bu dönemde baklava fiyatlarına zam yapılmıştı. İç fıstık fiyatları şu anda birinci sınıf 700 TL, diğer kaliteler ise 500 TL’den başlıyor. Bir kilogram baklavada 100 gram iç fıstık kullanılıyor, bir tepsi baklavanın maliyeti 250 TL’ye geçmez ama günah keçisi olarak fıstıkçılar oluyor. İç fıstık fiyatlarında 150 ila 200 TL düşüş oldu, baklavacılar indirim yapmayı düşünüyor mu? Çünkü fıstık fiyatları arttığı zaman hemen baklavaya zam yapılıyor, bu nedenle fıstık fiyatlarında düşüş varken baklava fiyatlarının da düşmesi gerekiyor.’’
ESNAF ZOR DURUMDA
Hasat döneminde bazı icarların fiyat yükselttiğini söyleyen Karaoğlan, ‘’Bu artıştan dolayı esnafımız zor günler yaşadı. Günlerce iş yapamayan, siftah dahi yapmadan dükkan kapatan esnafımız oldu. Esnafın sıkıntıları halen sürüyor. 15 gün, belki de bir ay boyunca iş yapamadan dükkan kapatan esnafımız var. Ancak ne vergiler ne de ödemeler durmuyor. Esnafımız zor günler geçiriyor’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.