Tohum hibe desteği gaziantep’e verilmiyor!

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yaz aylarının gelmesiyle birlikte çiftçilerin üretimlerini sürdürmesi için sadece tohum hibesinin yeterli olm...

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, yaz aylarının gelmesiyle birlikte çiftçilerin üretimlerini sürdürmesi için sadece tohum hibesinin yeterli olmadığını dile getirerek “Çiftçilerimizin mahsullerini tarlalarından kaldırmaları için tohum hibe desteği yeterli değil; mazot, ilaç, gübre desteği de verilmelidir” dedi.

“TOHUM HİBE DESTEĞİ GAZİANTEP’E VERİLMİYOR!”

“21 İL DIŞINDAKİ İLLERDEKİ ÇİFTÇİLER NE YAPACAK?”

Milletvekili Kaplan, Korona virüs salgını nedeniyle çiftçiden, esnafa, sanayiciden turizmciye kadar ülkenin her kesiminin etkilediğini dile getirirken, yaz aylarının gelmesiyle birlikte ürünlerinin hasadını yapacak çiftçileri zor günlerin beklediğini ifade etti. Kaplan, Hükümet’in “tohum hibe desteğinin” yeterli olmadığını, çiftçilere daha çok destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaplan, açıklamasında “Ekonomik ve sağlık anlamında oldukça zor bir dönem geçirdiğimiz bu günlerde, çiftçilerimize verilen destek ne yazık ki çok yetersiz kalmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için 21 ilde tohumun yüzde 75'i hibe edileceğini duyurdu. Ancak 21 ilin içinde Gaziantep yok. Sadece 21 ilde tohumluk desteği verilmesi diğer illerdeki üreticiler için haksız ve eşitsiz bir uygulamadır. Fıstıktan, pamuğa, üzümden, kırmızıbibere, zeytinden, arpa-buğdaya kadar birçok ürünün yetiştiği ilimize hiçbir tohum desteği yok. Kaldı ki sadece tohum hibe edilse bile bu destek yeterli değil” dedi.

“ÇİFTÇİLERİMİZE MAZOT, İLAÇ, GÜBRE DESTEĞİ ŞART!

Milletvekili Kaplan, “21 ile tohum hibesiyle AKP Hükümeti çiftçilerimizin ağzına yalandan bir parmak bal çalıyor. Somut hiçbir destek yok. Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu günlerde tarımsal üretime çok ihtiyacımız var ama Hükümet’ten çiftçiye destek yok. Mazot, ilaç, gübre fiyatları uçmuş durumda. Çiftçilerimiz hangi birine yetişsin? Gerçekten çiftçileri düşünen bir hükümet bu süreçte mazot, ilaç ve gübre fiyatlarını düşürmek zorunda. Elektrik ve tarımsal su faturalarında indirim yapmak zorunda. Çiftçilerimizin tarlalarını ekmek için mazota, ilaca ve gübreye ihtiyaçları var ancak ceplerinden bu girdileri karşılayacak para yok! Çiftçilerimizin mağduriyetini en aza indirmek için önlemler alınmalı ve muhakkak yeni bir ek paket hazırlanmalıdır” dedi.

“ELEKTRİK FATURA BEDELLERİ HASAT SONUNDA TAHSİL EDİLMELİDİR”

Korona virüsle etkin mücadele yanında, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğin sağlanmasının büyük önem arz ettiğini belirten Kaplan, “Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte indirim yapılmalı ve elektrik fatura bedellerinin hasat sonrasında tahsil edilmelidir. “Üretici Kart” ile ödeme yapılabilmesi için yeni bir düzenleme getirilmelidir. Çiftçilerimizin geriye dönük elektrik borçları ve sulama birliklerine olan borçları silinmelidir” diye ifade etti.

“ÇİFTÇİLERİMİZE BANKALARDAN FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ VERİLMELİDİR!”

Çiftçilerin bankalara olan kredi ve borçlarını da belirten Kaplan, “Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan kredi, anapara ve faiz ödemeleri bir yıl faizsiz ertelenmesinin yanı sıra çiftçilerimize 0 faizle ve uzun vadeli kredi desteği verilmelidir. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz olarak en az 4 yıl süreye yayılmalıdır. Korona tedbirleri kapsamında çiftçilerimizin sağlık kontrolleri belli aralıklarla düzenli bir şekilde yapılmalı, dezenfektan, maske ve eldiven anlamında sıkıntı yaşamamaları için gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.Bülten

28 Nis 2020 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.