Gaziantep’te sahte maske üretenler şimdi yandı!

Dokunmamış kumaşın merkezi olması nedeniyle, maske üretiminde merkez üs haline gelen Gaziantep, sahte maskenin de merkezi oldu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, kişisel koruyucu donanımların denetimi sonrasında farklı model ve markada 17 maske için önleyici tedbir aldıklarını, 43 marka için de idari süreç başlattıklarını açıkladı.

Koronavirüsün Dünya'nın başına bela olmasının ardından, dokunmamış kumaş üretiminde dünyada önemli bir yere sahip olan Gaziantep, medikal maske ve önlüklerin nonwoven kumaştan imal edilmesi nedeniyle, bir anda bu ürünlerin de merkezi durumuna geçti. Gaziantep'te bir çok girişimci, hem nonwoven tesisi, hem de maske tesisi açarak, taleplere cevap verme amacıyla yeni yatırıma giriştiler.

STANDARTLARA UYGUN MASKE NASIL OLUYOR?

Gaziantep, Türkiye ve dünyanın maske ihtiyaçlarını karşılama anlamında büyük görev üstlenirken, standartlara uygun maske üretiminin çok az olduğu iddia ediliyor. Tek kullanımlık 3 katlı cerrahi maskelerin dış katmanlarında sponbond denilen ve bakterilere karşı koruyuculuğu olmayan kumaş kullanılıyor. Maskenin orta katmanında ise filtre görevi gören ve baktirelere karşı yüzde 98'lik koruma özelliği bulunan meltblown kumaş kullanılması gerekiyor. Her iki kumaş fiyatı arasında da fiyat farkı bulunuyor.

YÜZDE 90'NI SAHTE MASKE

Gaziantep'teki maske üreticilerinin yüzde 90'ı, maske üretiminde dış katmanlarda sponbond kumaş kullanırken, orta katmanda da meltblown yerine sponbond kumaşı tercih ediyorlar. Bu da maskelerin koruyucu ve bakteri önleyici özelliğini sıfıra indiriyor. Modern bazı tesislerin, meltblown kumaş kullandığı gözlenirken, özellikle merdiven altı üretimlerde, tüm katmanların sponbond kumaşla kaplandığı dikkat çekiyor.

VALİLİK YASAKLAMIŞTI AMA...

Gaziantep'te sahte maskelerin tehlike saçması ve piyasada kolaylıkla satıldığı yönündeki şikayetlerin ardından, İL Hıfzısıhha Kurulu yaklaşık bir ay önce aldığı kararla maske satışları ile ilgili karar almıştı. Kurul, TSE standardına sahip olmayan maskelerin satışını yasaklarken, şu ana kadar bu konuda ne gibi denetim yapılıp yapılmadığı da merak konusu olmuştu.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde güvensiz maske üreterek halk sağlığını riske atan firmalara idari para cezası uyguladıklarını bildirdi. Bakan Selçuk, yazılı açıklamasında, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nce vatandaşların sağlığı ve güvenliği için maske gibi kişisel koruyucu donanımların piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine devam edildiğini vurguladı. Gerekli şart ve standarda uygun olmayan donanımların tespit edildiğini belirten Selçuk, şöyle devam etti: "Kişisel koruyucu donanımların denetimi sonrasında 17 marka/model maske için önleyici tedbir aldık, 43 marka için de idari süreç başlattık. Bu ürünlerle ilgili gerekli görülmesi halinde piyasa arzının yasaklanması ve bertaraf edilmesi gibi işlemler uygulanacak. Ayrıca, 14 marka için de test işlemlerimiz devam ediyor. Sürecin ardından güvensiz ürünler, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) sistemine dahil edilecek. Kimsenin vatandaşlarımızın sağlığı ile oynamasına fırsat vermeyeceğiz."

FAALİYETLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK

Selçuk, maske üretiminde art niyetli üreticilerin piyasaya güvenli ürün sunmalarını sağlamak amacıyla gerekli takibin yapıldığının altını çizerek "Yaptığımız planlı ve ihbar denetimlerinin yanı sıra kurumlar arası iş birliğiyle piyasadaki solunum koruyucu ve diğer kişisel koruyucu donanımların güvenli olması, hiçbir koruma sağlamayan, standartlara uygun olmayan maskelerin piyasada bulunmaması konusunda faaliyetlerimiz hız kesmeden devam edecek." ifadelerini kullandı. Salgın sürecinde özellikle sağlık çalışanlarının kullandığı kişisel koruyucularla ilgili Devlet Malzeme Ofisi, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde olduklarını aktaran Selçuk, "Bakanlığımızın koordinasyonu ile 200'den fazla marka ve model kişisel koruyucu donanım, onaylanmış kuruluşlarda test ediliyor. Böylece sağlık çalışanlarına güvenli ürün tedariki sağlanmasında katkıda bulunuyoruz." bilgisini verdi.

BAKANLIK ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRİYOR

Türkiye'de önceki yıllarda maske belgelendirmesinin kısıtlı imkanlarla yapılabildiğini dile getiren Selçuk, onaylanmış kuruluşların altyapısının geliştirilmesiyle piyasaya güvenli ürün sunulmasının kolaylaştığını vurguladı. Bakan Selçuk, artan ihtiyaç nedeniyle kişisel koruyucu donanım üretmek isteyen üreticilere güvenli ve uygun üretim konusunda teknik destek sağlandığına da dikkati çekerek şunları kaydetti: "Kişisel koruyucu donanımı üretmek isteyen girişimcilere ve üreticilere güvenli ürün üretimi ve doğru belgelendirme konusunda Bakanlığımızca bilgilendirme yapılıyor. Kişisel koruyucu donanımlara yönelik CİMER, resmi yazı ve kişisel koruyucu donanım ihbar-şikayet hattı gibi iletişim kanallarında gelen bilgi edinme başvurularına cevap veriliyor."

07 Oca 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.