Kredi Faiz Oranlarının Düşürülmesi Konut Piyasasını Hareketlendirecek

Kredi faiz oranları sıfır konutlar için 1 milyon TL’nin altındaki tutarlarda yüzde 1.20’ye, 1 milyon TL’nin üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1.29’a indi.

Konuyu değerlendiren Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, Ülkemizde yurt dışı yatırımcılar açısından oldukça cezbedici, rekabetçi bir fiyat düzeyi mevcut. Faiz oranındaki düşük seviyeler yerli yatırımcının da konuta olan talebini yükseltecektir. Artan inşaat maliyetlerinin yeni konut üretimi üzerindeki olumsuz etkisini dikkate aldığımızda konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini, gerek ilk defa konut edinecek vatandaşlarımızın gerekse yatırım niyeti olan vatandaşlarımızın faiz indirimi nedeniyle büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz.” dedi.

Kamu bankalarının Merkez Bankası’nın ardından kredi faiz oranlarını düşürmesinin sektörü hareketlendirmesi bekleniyor. Konuyu değerlendiren Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, “Kamu Bankaları’nın sıfır konutlar için uyguladığı kredi faiz oranlarında indirime giderek faiz oranlarını 1 milyon TL altı için yüzde 1,20 ye; 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29’a düşürmesi kuşkusuz konut piyasasını hareketlendirecektir. Öncelikle belirtmek gerekir ki Ülkemizde yurt dışı yatırımcılar açısından oldukça cezbedici, rekabetçi bir fiyat düzeyi mevcut. Faiz oranındaki düşük seviyeler yerli yatırımcının da konuta olan talebini yükseltecektir. Zira ülkemiz konut fiyatlarına bakıldığında her ne kadar son dönemlerde ciddi artış oranları söz konusu olduysa da döviz cinsinden bakıldığında hala oldukça cazip seviyelerde. Öyle ki döviz cinsinden on yıl önceki değerlerine yakın seyrettiğini söyleyebiliriz. Örnek vermek gerekirse on yıl önce 330.000 Amerikan doları karşılığı alınan bir taşınmazın bugünkü değeri 330.000-360.000$ aralığında.” dedi.

“Ülkemizdeki yatırımcılar gayrimenkulü ‘güvenli liman’ olarak görüyor”

Budakoğlu, “Ülkemizdeki gayrimenkullerin gerçek anlamda değerini bulabilmesi yerli yatırımcı açısından tamamen finansman ile ilgili bu da düşük faiz oranı anlamına gelmekte. Bir de diğer yatırım araçlarından banka mevduatına uygulanan faiz oranlarının düşük olması, dövizin dalgalı bir seyir izlemesi, altının ulaştığı seviye, borsaya olan yerli yatırımcı ilgisinin kısıtlı olmasıyla birleştirildiğinde gayrimenkulü oldukça cazip hale getirmektedir. Gayrimenkul yatırımı açısından gidilecek çok yol var. Bunlara ilaveten, ülkemizdeki yatırımcıların gerek inançsal sebeplerle gerekse gayrimenkul üzerindeki “güvenli liman” düşüncesi nedeniyle her zaman gayrimenkule ilgi duyduğunu, bu durumun gayrimenkule olan bakış açısını barınma ihtiyacının ötesine taşıdığını ve yatırımcıların genelinin gayrimenkul öncelikli yatırım araçları arasında gördüğünü biliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Faiz indirimi nedeniyle ilk defa konut edineceklerin büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz”

Budakoğlu şöyle devam etti: “te yandan, ülkemizin genç ve dinamik nüfus yapısı, nüfus artış hızı, ülke dışından gerek göçmen olarak gerekse eğitim, iş vb. amaçlarla ülkemize yerleşen insan yoğunluğu gibi etkenlerin yanı sıra, artan inşaat maliyetlerinin yeni konut üretimi üzerindeki olumsuz etkisini dikkate aldığımızda konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini, gerek ilk defa konut edinecek vatandaşlarımızın gerekse yatırım niyeti olan vatandaşlarımızın faiz indirimi nedeniyle büyük ilgi göstereceğini düşünüyoruz.”.(BDS)

22 Kas 2021 - 00:00 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.