Maskeler Gaziantep’ten

Türkiye'deki maskelerin yüzde 95'i Gaziantep'te üretiliyor

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’de kullanılan maskelerin yüzde 95’inin Gaziantep’e üretildiğini söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mesleki eğitim kursları GASMEK'te günlük 15 bin maske üretimi yapmaya başladıklarını açıklayan Fatma Şahin, üretilen maskelerin risk grupları başta olmak üzere kamu personeline dağıtıldığını söyledi. Şahin 'Türkiye’deki maskelerin yüzde 95’i Gaziantep’te üretiliyor; Mehmetçiğe ve polise de maske gönderiyoruz' diye konuştu.

Koronavirüs salgınına karşı maske ihtiyacını gidermek isteyen ülkeler arasında büyük rekabet var. ABD’nin Almanya’nın satın aldığı, Fransa’nın ise İspanya ve İtalya’ya gidecek maskelere el koyduğu bildirildi. Dünya genelinde maske rekabeti yaşanırken, Türkiye bu rekabette bir adım önde. Türkiye'nin yıllık tek kullanımlık maske üretim kapasitesi 1.8 milyar adet. Bu maskelerin 1,5 milyarının Gaziantep’te üretildiği öğrenildi.

GAZİANTEP MASKE ÜRETİMİNDE ÇOK GÜÇLÜ

Koronavirüsle mücadele eden sağlık çalışanlarının en önemli ihtiyaçlardan birisi yüz maskeleri. Dünya genelinde maske üretimi son dönemde artsa da birçok ülke hala maske eksikliği hissediyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle her gün yeni bir önlem alınıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile vatandaşlara pazar ve market gibi kalabalık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Açıklamanın ardından gözler maske üreticilerine çevrildi. Türkiye’nin yıllık 1.8 milyar adet maske üretim kapasitesi bulunduğunu dile getiren üreticiler, “Türkiye maske üretiminde çok güçlü. Stoklarımız yeterli” diyor. Türkiye genelinde en çok maske üretimin Gaziantep’te yapıldığı ortaya çıktı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’de kullanılan maskelerin yüzde 95’inin Gaziantep’e üretildiğini söyledi.

İKİ UYGULAMADA FARK YAPTIK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ildeki durumu yorumladı. Fatma Şahin, Koronavirüs'le mücadele kapsamında Gaziantep'te alınan önlemleri değerlendirirken "kentin giriş çıkışlarına ateş ölçerler koyduk. Suriyeli doktorlar da bu taramalarda bizlere destek veriyor" dedi. Şahin, “ Biz büyükşehir ailesi olarak sahadayız ve çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Vatandaşımızın canını, malını, ailesinin sağlığını korumamız gerekiyor. Belediyelerin rutin yaptığı işler var ama biz iki uygulamada fark yaptık. Bu da ateş ölçerlerdi. Yüzlerce ateş ölçer aldık ve şehrin girişinde ateş kontrolü yaptık. Ateşölçerlerle şehre gelenlerin ateşi yüksekse şehre girmeden hemen sağlık ekibi ile onları birleştirecek koruyucu tedbir aldık. Valiliğimizle bir çalışma yapınca Suriyeli doktorlar da “Siz bize çok destek oldunuz biz de bu zor günde yanınızda olmak istiyoruz. Şehir girişlerinde ateşleri biz ölçmek istiyoruz” dediler. Onlara da bu konuda müteşekkiriz. Bu çalışmanın içerisinde yer aldılar ve çok güzel bir birliktelik oluştu” ifadelerini kullandı.

BİZ ÜRETİM MERKEZİYİZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’de kullanılan maskelerin yüzde 95’inin Gaziantep’e üretildiğini söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi mesleki eğitim kursları GASMEK'te günlük 15 bin maske üretimi yapmaya başladıklarını açıklayan Fatma Şahin, şöyle konuştu: “Biz üretim merkeziyiz. Gıdanın, hijyenin ve de kumaşın üretim merkeziyiz. Bugün Türkiye’deki maskelerin yüzde 95’i Gaziantep’te yapılıyor. Burada 3 özel kumaş var. Özellikle ortadaki kumaş geçirgenliği ve nefes almayı sağlıyor. Kornama etkisi çok yüksek. Bunlar Gaziantep’te üretiliyor. Dolayısıyla bizim üretimi durdurmamız gerekiyor. Ama 150 bin kişi çalışıyor Organize Sanayi Bölgesi’nde. İşçi sağlığı da bir o kadar mühim. O yüzden işçimiz evden çıktıktan sonra servislerin dezenfektesi, sosyal mesafe, organizeye girerken tek tek ateşlerini ölçüyoruz. Yüksek ateş varsa hemen onları sağlık ekibi ile bir araya getiriyoruz. Yemekhanede sosyal mesafeyi sağlayacak yakın çalışma değil de bir buçuk metrelik mesafeyi sağlayacak kontrol ve denetimleri yapıyoruz. Onlara bir sağlık kiti hazırladık. Biz bütün aktörleri hem eğitiyor toplumsal bilinci yükseltiyoruz, buna rağmen uymayan varsa da bir denetim yapıp cezalar kesiyoruz. Amacımız bir kardeşimiz dahi hasta olmadan süreci güzel bir şekilde yönetmek.”

'MİLLİ SEFERBERLİK İÇİNDE OLMALIYIZ"

“Olağanüstü bir dönem herkesin alması gereken çok büyük tedbir var” diyen Şahin, şöyle devam etti: “Zaten şu anda hükümetimiz 20 yaş altını, 65 yaş üstünü yasakladı. Geriye kalan ara alanda da özellikle üretim merkezi olan yerlere müsaade edilerek diğerlerinde ciddi valilik ve genelgeler üzerinden tedbirler alınıyor. Bunun dışındaki toptan bir yaklaşım hayatı durdurur. Hayatı durdurmadan devam etmek için her şehirdeki her mahalleye uygun lokal ve doğru çözümlemeler üretmemiz gerekiyor. Hem halkın sağlığını korumamız hem de yaşamı durdurmamız gerekiyor.

Valiliklerin başlattığı yardım kampanyalarına paralel kampanyaları doğru bulmadığını da belirten Fatma Şahin, belediye olarak Valilik bünyesindeki kampanyaya dahil olduklarını açıkladı. Partiler arası ayrışmanın böylesi bir zamanda doğru olmadığına vurgu yapan Fatma Şahin Koronavirüs'le mücadele kapsamında 'Milli seferberlik içinde olmalıyız" dedi.

06 Nis 2020 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.