TTB'den ürküten uyarı

Kovid-19 salgınının yıkıcı etkisinin devam ettiğini belirten TTB, grip salgınını da hatırlatarak "Bu yıl 'Kovid-19 + İnfluenza = Kusursuz Fırtına' ola...

Kovid-19 salgınının yıkıcı etkisinin devam ettiğini belirten TTB, grip salgınını da hatırlatarak "Bu yıl 'Kovid-19 + İnfluenza = Kusursuz Fırtına' olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır" uyarısında bulundu.

Son olarak 18 Ekim Pazartesi, günlük vaka sayısının 29 bin 240, ölüm sayısının 214 olarak açıklanmasıyla beraber, Türk Tabipler Birliği (TTB), koronavirüs (Kovid-19) ve grip salgınına ilişkin açıklama ve önerilerde bulundu.

Mart ayında ikinci yılını dolduracak olan Kovid-19 pandemisine ek olarak, grip mevsiminin de geldiğini vurgulayan TTB, geçen yıla oranla maske kullanımı ve sosyal mesafeyi korumada azalma yaşandığını ifade ederek, 'Bu yıl ‘Kovid-19 + İnfluenza = Kusursuz Fırtına olasılığı ne yazık ki giderek artmaktadır' şeklinde açıklama yaptı.

TTB, Sağlık Bakanlığı'nı gerekli önlemleri almaya, başta risk grupları olmak üzere grip aşılarını sağlamaya ve toplumu da Kovid-19 aşılarını bir an önce tamamlamaya çağırdı.

'15-20 MİLYON KİŞİ RİSK GRUBUNDA'

TTB, geçtiğimiz ay yayımladığı bültende; Sağlık Bakanı'nın Aralık 2020'de 1 milyon 36 bin kişiye grip aşısı yapıldığını açıkladığını fakat Türkiye'de 15-20 milyon kişinin risk grubunda olduğunu belirtmiş, bu yıl COVID-19 önlemlerinin geçen seneye göre daha zayıf olmasının grip aşısının önemini daha çok artırdığını vurgulamıştı.

Grip hastalığını ve gelişebilecek olumsuz sonuçları önlemenin tek ve en önemli yolunun aşılama olduğu belirtilen bültende, grip aşısı olması gereken öncelikli gruplar sıralanarak, isteyen herkesin hızla ve ücretsiz olarak ekim ayı içinde aşılanması gerektiği vurgulanmıştı.

GRİP AŞISI OLMASI GEREKENLER

TTB'nin bülteninde sıralanan öncelikli gruplar ise şu şekilde: *Yaş: 5 yaş altı (özellikle 6 ay-2 yaş arası) çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler (Bazı kaynaklar 50 yaş üzerini riskli kabul etmektedir). *Gebeler: Gebeliğin son üç ayı Ekim-Mayıs arasında geçecek olanlar en risklidir. *Bağışıklığı baskılanmış kişiler: HIV, malign hastalıklar, ilaçlar… *Kronik akciğer hastalıkları (astım dahil), *Kronik kalp hastalıkları (hipertansiyon hariç), *Renal hastalık (böbrek hastalıkları), *Hepatik (karaciğer hastalıkları), *Nörolojik (sinir sistemi )hastalıkları, *Hematolojik (kan) hastalıkları, *Metabolik hastalığı olanlar; DM, diyabet dahil… *Morbid obez kişiler (VKİ > 40). *18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanlar (Reye Sendromu riski nedeniyle). *Kendileri influenzanın ağır seyretme riski taşımasalar da yukarıdaki risk grupları ile yakın temasta olan kişiler (ev halkı, bakım verenler). *Sağlık çalışanları.

19 Eki 2021 - 00:00 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.