İHRACATÇILARA ÖZEL KGF NE ZAMAN GELİYOR?

A-İhracatçılara Özel KGF Ne Zaman Geliyor?

İGAŞ sadece ihracatçıya kefil olacak. Bu şirkete ihracatçı birlikleri tarafından gerekli sermaye katkısının sağlanması için yeni düzenlemeye gidilecek. İGAŞ'a aktarılmak üzere, FOB ihraç bedelinin on binde üçüne kadar, hizmet sektörlerinde brüt asgari ücretin on katına kadar kesinti yapılacak.

AK Parti tarafından Cuma günü TBMM’ye sunulan yeni torba teklif ile sadece ihracatçıların finansman ihtiyacının karşılanmasına yönelik kredilere kefalet vermek üzere İhracatı Geliştirme A.Ş (İGAŞ) kurulması öngörülüyor.

İhracatçılara yeni destekler getiren İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bu hafta TBMM Sanayi Komisyonu’nda ele alınacak. 19 maddelik kanun teklifi ile Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ.’nin öz kaynaklarıyla kurulanİhracatı Geliştirme AŞ’ye ihracatçı birlikleri tarafından gerekli sermaye katkısının sağlanması için düzenlemeye gidiliyor. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne aktarılmak üzere, FOB ihraç bedelinin on binde üçüne kadar, hizmet sektörlerinde brüt asgari ücretin on katına kadar kesinti yapılacak.

B-İhracatçı Firmalar, Her İhracat İçin İhracatçı Birliklerine Ne Kadar Aidat Ödemek Zorundadır?

Mal ve hizmet ihracatçılarının finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak ve teminat yetersizliği içinde olan ihracatçılar lehine münhasıran ihracat kredileri için kefalet vermek amacıyla TİM’ in ortaklığında kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin onbinde üçünekadar Ticaret Bakanlığınca belirlenen oranda ek nispi ödeme kesintisi yapılır.

Hizmet sektörleri için İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin sermayesine eklenmek üzere, on altı yaşından büyükleriçin uygulanan aylık asgari ücretin on katına kadar Ticaret Bakanlığınca yıllık cirolara göre belirlenen tutarda ilave yıllık aidat tahsil edilir.

C-İhracatçılarca Ciroya Göre Ne Kadar Aidat Ödenecek?

Hizmet sektörleri için İhracatı Geliştirme AŞ’nin sermayesine eklenmek üzere 16 yaşından büyükler için uygulanan asgari ücretin on katına kadar Ticaret Bakanlığı’nca yıllık cirolara göre belirlenen tutarda ilave yıllık aidat tahsil edilecek. İhracatçı birliklerinin yedek akçe hesaplarında bulunan meblağlar ile halen TİM nezdinde faaliyet göstermekte olan Türkiye Tanıtım Grubu’nun varlıkları İhracatı Geliştirme AŞ’ye aktarılacak. İhracatçılara sadece ihracat kredilerinde kefalet kurumu olarak hizmet verecek olan İhracatı Geliştirme AŞ. gelir, damga, harç ve KDV’den muaf olacak. İhracatı Geliştirme AŞ, kurumlar vergisinden de muaf olacak.

Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, diğer kamu bankalarına tanınan istisna ve muafiyetlere sahip olacak. Bankanın her türlü ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve icranın geri bırakılması taleplerinde teminat şartı aranmayacak.

D-İhracat Birlik Başkanlarına Göre İhracatçıların Finansmana Erişimi Nasıl Kolaylaşacak?

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz: Sadece ihracatçıların erişimine açık olacak İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin ihracatçılarımızın yaşadıkları finansman sorununu doğrudan çözüme kavuşturacağı için ihracatımızın sürdürülebilir şekilde artmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Sektörümüzün finansmana erişim talebinin büyük ölçekte çözüme kavuşacağını öngörüyoruz. Finansmana erişimi kolaylaşacak sektörümüz yatırımlarını daha da artıracaktır. Böylece dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olan sektörümüz, küresel ölçekte daha çok pay alma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacak.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci: Fikir olarak güzel bir düşünce ama uygulama da aynı şekilde olmalı. Doğru modelleme ve sistem kurulmalı. İhracatçının cirosuna göre alınan aidatlar dağıtımda da aynı şekilde uygulanmalı. Başlangıçtaki kurgu dağıtımı da düşünerek yapılmalı. Dağıtım mekanizması buna göre kurulmalı.

ARMATÜR Derneği Başkanı Gökhan Turhan: Alınan kararın ihracatçıların ihtiyaçları ve desteklerini karşılayabilir olması umut verici. Kullanılan Exim kredileri arada hiçbir özel banka olmadan direkt kullandırılmalı ve yüksek faizler uygulanmamalıdır. Yeni sistemle bu konunun çözülmesi hedeflenmiş ve doğru bir karar olacaktır. Aynı zamanda bu sistemde ihracat destekleri ihtiyaç duyulan sermaye nispetine oranla 2-3 kat artırılmalıdır. Alacak sigorta limitlerinde de aynı şekilde oluşan yüksek bedellere göre revizyon yapılmalıdır.

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger: Serbest bölgeler konusunda vergi kolaylığının dışında ihracatçılara yönelik ilave kolaylıklar getirilmesi ve üretici ihracatçıların serbest bölgeler konusunda özendirilmesi durumunda yine ihracatımız olumlu yönde etkilenecektir.

Kaynak:

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.