KONUT ALIMINDA SANCILI GÜNLERİ Mİ YAŞIYORUZ?

Gayrimenkul daha doğru ifadeyle KONUT. Gayrimenkulün içeriğinde arsa arazi, her türlü taşınmaz, ticari birimler, dükkânlar mevcuttur. Bunlara baktığımız zaman aslında kiraya vererek yatırım kazancı oluşturmazlar. Çoğunlukla böyle bir görüş var meslektaşlarım tarafından…

Gayrimenkule yapılan yatırımın geri dönüş süresi eskiden 10 yıldı, şimdi geri dönüş süresi 20 yıla çıktı.

Yatırımlar verimliyse 4 yılda, orta düzey verimdeyse 6 yılda, verimi zayıf olanlar 8 yılda yatırımı amorti ederler. Gayrimenkul üretim için yapılmıyorsa, işte örnek kötü yatırımdır. Şu an geçmiş 20 yıl veya iktidarın süresine, 18 yıla göre hesap yaparsanız! Vadeli döviz mevduatının konut yatırımından kârlı olduğunu görürsünüz.

Bu hesaplamada kirayı da, semtin fiyat artışını da dikkate alsanız hesap değişmez.

Kiraya vermek, gelir elde etmek istediğiniz konut yıllarca bakım isteyecek, 20 yılda eskiyecek, sıfır değerini hiçbir zaman karşılamayacak.

Bu bilgiden sonra konut piyasasının durumunu incelersek!

Ülkemizde konut satışları 2021 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %37,9 azalarak 70 bin 587 oldu. Yani Ocak ayında konut satış fiyatları çok düşüktü. Fiyat dibe çakıldı demeyelim tabi ki buna.

Ocak ayındaki 70 bin civarında konut satışının yaklaşık 11 bin ’i ipotekli yani kredili kullanılarak alınmış konutları içermektedir. Bu bizi şaşırtmadı. Çünkü faizler yüksek olduğundan düşeceğini öngörebiliyorduk.

Ayrıca geçen yıl bu zamanlar dolar ve altın en zirveye ulaşmış, faizler ise en alt seviyede idi. Faizler düşürüldüğü zaman konut satışlarında nasıl bir talep patlaması olduğunu ve özellikle ipotekli konut satışlarının arttığını görmüştük.

Yani aslında fiyat genel anlamda arz ve talebin çakışmasıyla oluşur. Talep olmadığı zaman fiyatlarda ciddi bir yükseliş beklenmez.

Şubat ayı verileri açıklanırsa yine konut satışlarında daha düşük verileri görebileceğiz. Hatta 9 bin civarında ipotekli konut satışı olacaktır.

Lakin şunu da belirtelim… Konut maliyetleri şimdi arttıysa, konut kredi faizleri düştüğünde fiyatları neden balon gibi şişirdiler. İnşaat sektörü ve emlak müşavirleri fiyat arttırma konusunda çok güzel organize olmuşlar aslında… Kredi düşükken 250 bin TL eve 500 bin fiyat çek... Konut kredi faizi yüksekken de konutun maliyetleri (çimento, demir vs) arttı diyorlar fırsatçılıktan başka bir şey değil… Krizi fırsata çevirdiler…

Dostoyevski’nin dediği gibi; “BURJUVAZİNİN TAM ORTASINDA, HER METELİĞİN İNCE İNCE HESAPLANDIĞI, DÜNYANIN EN ÇIKARCI ÇEVRESİNDE YAŞIYORUM…”

Bir de şunu belirtmeliyim ki; geçen yıl bu zamanlarda artan konut satış fiyatları eski (döviz) fiyatına asla geri dönmez. Ve faizler bu seviyede iken alım gücü çok azalacaktır. Konut fiyatının en az % 80 dolaylarında nakdi olanlar ancak konut alabilirler, nakdi pek yeterli olmayanlar yüksek faizle ipotekli konut almaya mecbur bırakılacaklardır.

Saygılarımla

Sercan Gölcü

SMMM/Ekonomist/Kariyer Danışmanı

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Sercan Gölcü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

yunus kalkan - Bizleri aydınlattığınız içi çok teşekkür ederiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Şubat 00:04
05

Figen Köksal - Düşüncelerimize tercüman oldunuz Tesekkur ederiz..Denge olması gerekirken,hep olumsuzluklar insanları bîrakmıyor.Bu durumda ev almak birçok kişi için hayal oldu.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Şubat 00:04
04

Zilan - Sercan bey sizi tebrik ederim. Yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Teşekkürler bilgilendirmeniz için. Yüreğinize sağlık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Şubat 00:04
03

faruk günateş - Hayalim mart ayı için altını satıp ev almaktı ama altın çakıldı zarardayım ev hayal oldu ev fiyatı düşüyor, Ama altında düştü. Şimdi altın çıkar ev fiyatları uçar olmuyor olmuyor hesaplar hiç uymuyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Şubat 00:04
02

faruk günateş - evimi sattım dolar aldım ev alacaktım.dolar düşünce zarar ettim ama şimdi yükselişte bekliyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Şubat 00:04
01

faruk günateş - Sercan Hocam söylediğinize çok katılıyorum. Fiyatlar bu saatten sonra düşmez, artacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 25 Şubat 00:04