TÜRKİYE'NİN YENİ PARA POLİTİKASINDA DOLAR HANGİ SEVİYELERE ÇIKABİLİR?

Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın İzmir’de yapmış olduğu açıklamalar, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nurettin Nebati’nin Twetterde yapmış olduğu paylaşımlar ve Merkez Bankasının uygulamalarına göre Türkiye’nin Yeni Para Politikası ile eski para politikası karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

19 yılda uygulanan para politikasında enflasyon neden, faiz sonuç kabul edilmiş iken, yeni para politikasında faiz neden, enflasyon sonuç kabul edilerek yeni para politikasında yüksek faizlerin enflasyona yol açtığı teori halline getirilmiştir.

Yeni para politikasında politika faizi enflasyonun altına indirilmiş, böylece buna bağlı olarak enflasyonun da düşeceği öngörülmüştür.

Yeni para politikasında dolar kuru, 9,00 TL’den 13,50.-TL’ye çıkmasına rağmen yeni para politikası gereği Merkez Bankasının hiçbir müdahalesi olmamıştır.

Yeni para politikası uyarınca dolar kuru, hangi seviyeye çıkarsa çıksın Merkez Bankasınca müdahale edilmeyecektir. Bu politikaya göre dolar kuru belli bir seviyede dengeye oturacaktır.

Yeni para politikasına göre piyasa faiz oranları, enflasyon oranının altında kaldığından TL mevduatta ciddi bir çıkış olabilir ve TL mevduat dolara yönelirse dolar kurunda daha yüksek artışlar beklenebilir.

Diğer taraftan, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ile swap anlaşmalarının yapılması, ayrıca Avrupa’dan yabancı yatırımcıların Türkiye’deki sermaye piyasalarına yönelmeleri halinde, Türkiye’ye ciddi bir döviz girişi olabilir. Bu durumda döviz kurunda çok yüksek artışlar beklenmeyebilir.

Ancak, dolar kurunun tamamıyla piyasa koşullarına bırakıldığı, bu durumun da dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmesine neden olabileceği gözden uzak tutulmamalıdır.

Bu nedenle, sanayicilerin, ihracatçıların ve yatırımcıların yeni para politikasına göre pozisyon almaları şarttır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Zekeriya Aslan - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gaziantep Pusula Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gaziantep Pusula Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gaziantep Pusula Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gaziantep Pusula Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.